Pokrenut postupak kontrole novosadskog Centra za socijalni rad i osnovne škole koju je pohađala uhapšena četrnaestogodišnja devojčica 1Foto: Pixaaby/StockSnap

Nakon saznanja o pritvoru četrnaestogodišnje devojčice M.M. iz Novog Sada koja se već mesec i po dana nalazi u zatvoru na Klisi, zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad u Novom Sadu, kao i osnovne škole u Futogu, koju je devojčica pohađala.

Iz kancelarije ombudsmana rekli su za Danas da će proveriti i uslove u kojima devojčica boravi u pritvoru. Ono za šta nisu ovlašćeni, kako dodaju, je da kontrolišu rad sudova, ali su zatražili od Višeg suda u Novom Sadu informacije o postupanju u ovom slučaju.

Podsetimo, kako je saopštio Viši sud u Novom Sadu, M.M. je pritvor određen 13. maja zbog opravdane sumnje da je 11. maja u osnovnoj školi, na školskom času, iznela tvrdnje koje su izazvale paniku, a zatim istog dana na Tiktoku objavila „uznemirujući sadržaj“, aludirajući na događaje od 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Sud navodi da se, zbog toga, maloletnica tereti za krivično delo izazivanje panike i nereda. Dan nakon privođenja u njenoj sobi je pronađena municija za vatreno oružje, odnosno jedan metak.

Zbog ovog se četrnaestogodišnjakinja tereti i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Njoj je pritvor produžen 12. juna i sudsko veće odredilo je da će devojčica ostati na Klisi do 12. jula.

Pre privođenja, ona se dva dana skrivala, a kako za Danas kazala njena majka S. Ć. bila je kod drugarice, jer se uplašila. Tog 11. maja posvađala se sa prijateljicom u školi i zapretila da će je „staviti na spisak“.

Kako je majka ranije rekla u njenoj sobi policija je u toku pretresa kuće pronašla jedan metak, za koji ne zna odakle joj.

Iz Višeg suda u Novom Sadu rekli su za Danas da je javnost isključena iz ovog postupka zbog zaštite maloletnog lica.

O razlozima zašto je devojčici produžen pritvor, kao prvi navode osnovanu bojaznan da bi puštanjem na slobodu ona mogla pobeći ili se kriti, s obzirom da se nakon događaja u školi 11. maja, pa sve do 13. maja kada je lišena slobode, nalazila na ulici gde je otišla kad je pobegla od kuće.

Kako nastavljaju, blokirala je i sve pozive na mobilnom telefonu od strane majke i ostale porodice.

„Krila se na ulici dok nije pronađena od strane policije. Ranije je bilo više intervencija policije jer je majka prijavljivala da je M.M. bežala od kuće, što sve ukazuje da bi puštanjem na sloboodu mogla pobeći ili se kriti“, rekli su iz Višeg suda.

Kao drugi razlog, naveli su osnovanu bojazan da bi maloletna devojčica ukoliko bi se našla na slobodi, u kratkom vremenskom periodu mogla ponoviti krivična dela za koje je osumnjičena u sudskom postupku.

Sud je dodaju, imao u vidu nalaz i mišljenje stalnih sudskih veštaka koje je dato u toku postupka za maloletnu M.M.

Sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu je ističu, prilikom donošenja odluke o produženju pritvora uzeo u obzir načelo proporcionalnosti koji se primenjuju u postupku prema maloletnicima, da se pritvor prema maloletnom može samo izuzetno odrediti.

„Međutim, u konkretnom slučaju, po mišljenju sudskog veća pritvor je nužna mera jer ne postoje adekvatni uslovi koji bi garantovali da će maloletna biti izdvojena iz sredine u kojoj živi i da će se na taj način otkloniti opasnost od bekstva i postojanje opasnosti od ponavljanja krivičnih dela, u kratkom vremenskom periodu, za koje je osnovano sumnjiva u ovom sudskom postupku, kao ni drugim blažim merama za obezbeđenje prisustva maloletne propisanim Zakonikom o krivičnom postupku kao alternativa pritvoru“, rekli su iz Višeg suda.

Iz Centra za socijalni rad kažu da su kao organ starateljstva, u obavezi da preduzmu sve mere u zaštiti korisnika, kao i da sačuvaju poverljivost podataka o njemu, zbog čega nisu u mogućnosti da daju detaljne podatke koje se tiču ove devojčice.

Kako dodaju, prema Pravilniku o organizaciji, normativima i standardima rada Centra za socijalni rad, sve informacije o ličnim i porodičnim prilikama korisnika su poverljive informacije.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari