Amanda Beri (27) i Đina de Džises (23), koje su nakon deset godina od otmice pronađene u ponedeljak u Klivlendu, američkoj državi Ohajo, puštene su iz bolnice kući, dok je treća devojka Mišel Najt (32) zadržana na daljem posmatranju, a lekari navode da je njeno zdravstveno stanje dobro.


Protiv Ariela Kastra, osumnjičenog da je u svojoj kući držao tri devojke, podignuta je optužnica za tri silovanja i četiri otmice, pošto je u kući pronađena i šestogodišnja devojčica koju je rodila Berijeva. Iako je policija prvobitno uhapsila i Kastrova dva brata, Pedra i Onila, oni su pušteni na slobodu, jer nisu pronađeni dokazi da su povezani sa kidnapovanjem i zatočeništvom.

Većinu vremena devojke su provodile vezane lancima u podrumu, gde su seksualno zlostavljane, a pregledi lekara su pokazali da su nekoliko puta imale pobačaj, dok je policija saopštila da je Berijeva rodila devojčicu Džoselin u dečijem bazenu na naduvavanje. U kući su pronađeni lanci, katanci i užad.

Komšije su Kasta opisale kao druželjubivog, a često su ga viđale u dvorištu kako popravlja automobil. Ipak, sudski dokumenti i članovi njegove porodice imaju drugačije mišljenje. Jedan od članova familije Kastrove preminule žene Grimilde, rekao je da je otmičar bio nasilan, kao i da je monstrum. Još 1993. Kastro je uhapšen zbog porodičnog nasilja, ali su optužbe protiv njega kasnije odbačene.

Otac Amande Beri, Džon, rekao je novinarima da je svih ovih godina verovao da mu je ćerka živa, da je zbog toga sve vreme lepio postere o njenoj otmici i da je znao da će mu jednog dana neko javiti da je pronađena. Majka Mišel Najt, Barbara, navela je da je niko u policiji nije ozbiljno shvatio kada je došla da prijavi ćerkin nestanak, te su joj rekli da Mišel možda ne želi više da joj se majka meša u život.

Feliks de Džisus, Đinin otac, izjavio je za medije da će postati zagovornik za bezbedan povratak dece. „Moj posao nikada neće biti gotov. Želim da pomažem u pronalaženju sve nestale dece“, rekao je DeDžisus, dodajući da su dečije otmice problem koji muči celu američku naciju. On je prisutnima ispred njegove kuće rekao da je znao da mu je ćerka živa i da nikada nije odustao od traganja za njom.

Drama se dogodila u ponedeljak, kada je komšija Čarls Remsi čuo vrisak Berijeve i primetio da pokušava da pobegne iz kuće. Pomogao je devojkama da izađu, a potom je Berijeva zvala policiju. Ona je nestala 2003, a neposredno pre kidnapovanja razgovarala je telefonom sa sestrom kojoj je rekla da je našla prevoz od Burger kinga, gde je radila, do kuće. Napunila je 17 godina dan nakon otmice. Đina de Džisus je nestala aprila 2004, kada se vraćala iz škole i imala 14. godina, dok je Mišel kidnapovana 2002.

Korišćena i „vidovnjakinja“

Godinu dana nakon što je Amanda Beri nestala, 2004. njena majka Luvana Miler gostovala u emisiji „Šou Montel Vilijams“, gde je razgovarala sa Silvijom Braun, ženom koja tvrdi da je vidovita. Ona je Milerovoj rekla da joj je ćerka mrtva, koja je potom jako zaplakala. „Nije živa, dušo“, saopštila je Braunova majci devojke u toj emisiji, nakon koje je, prema navodima jednog lista u Klivlendu, Milerova izjavila da je 98 odsto verovala u to što joj je „vidovnjakinja“ rekla. Majka Amande Beri umrla je godinu dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari