Dijana Hrkalović se kratko obratila sudu, njen branilac zamolio veće da mu "izađe u susret" 1dijana hrkalovic foto Miroslav Dragojevic

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a negirala je krivicu na početku sudskog postupka koji se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu protiv nje vodi zbog sumnje da je počinila krivično delo trgovina uticajem. 

Ona je u kratkom obraćanju sudu izjavila da će iznositi odbranu u daljem toku postupka, a iste odgovore dali su i ostala dvojica okrivljenih, nekadašnji visoki funkcioneri MUP-a Dejan Milenković i Milorad Šušnjić.

Na prvom glavnom pretresu postupajući zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić je pročitao optužni predlog i izneo uvodna izlaganja.

Na uvodno izlaganje odbrane čekaće se sledeći glavni pretres pošto je branilac Dijane Hrkalović, advokat Vladimir Đukanović zamolio veće da mu „izađe u susret“.

Đukanović je predložio odlaganje pretresa navodeći da nisu stigli kvalitetno da pripreme odbranu. Kao razlog za odlaganje on je naveo činjenicu da je Hrkalović nedavno puštena iz pritvora, ali da su tek završeni opšti izbori.

Podsetimo, prethodni glavni pretres je odložen pre mesec dana kako bi se Đukanović upoznao sa predmetom.

Iako je konstatovao da to nisu procesni razlozi za odlaganje, tužilac Mandić se nije usprotivio ovom predlogu odbrane, tvrdeći da je za sve učesnike u postupku značajno da se odbrana kvalitetno pripremi.

Bivša državna sekretarka MUP-a tereti se da je počinila krivično delo trgovine uticajem davajući naloge da se tužilaštvu godinu dana ne dostavljaju izveštaji o veštačenju telefona Veljka Belivuka.

Kako navodi tužilaštvo, policija je ignorisala više ponovljenih zahteva tužilaštva da im se dostave izveštaji o veštačenju tri Belivukova telefona, a u sklopu istrage ubistva na šinama. Izveštaj je na kraju dostavljen, ali tek pošto je počeo sudski postupak.

Istovremeno, Hrkalović se optužuje i da je naložila nekadašnjem načelniku Službe za specijalne istražne metode MUP-a Dejanu Milenkoviću da obriše delove snimka presretnutnog razgovora ubijenog advokata Dragoslava Ognjanovića, u kojima je govorio o njoj lično.

Na teret joj se stavlja i optužba da je naložila da se kriminalac Darko Elez stavi na mere sa ciljem da se na taj način onemoguće drugi istražni organi da ga istražuju. Pored nje, za zloupotrebu službenog položaja tereti se i Milenković, kao i Milorad Šušnjić, nekadašnji načelnik novosadske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari