Dijana Hrkalović: Stefanović mi rekao da izveštaj o veštačenju Belivukovog mobilnog ne pošaljem tužilaštvu 1Fotoreporter: Zoran Mrđa/FoNet

Dijana Hrkalović, nekadašnja državna sekretarka MUP-a danas je iznoseći odbranu pred većem Specijalnog suda za krivično delo koje joj se stavlja na teret okrivila nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

Kako je istakla, upravo joj je Stefanović izdao usmenu naredbu da izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka ne dostavi Višem tužilaštvu u Beogradu. Sa sadržajem izveštaja nije bila upoznata, a na pitanje veća Hrkalović je istakla da ne poznaje Belivuka.

– Nakon naredbe, dobili smo nekoliko urgencija od tužilaštva da se dostave izveštaji. Ja sam o tome upozorila ministra Stefanovića, a on se o ta upozorenja oglušio. Najzad mi je rekao da prenesem tužiteljki Nataši Krivokapić da ukoliko ima problem sa tim da se obrati ministru unutrašnjih poslova, kazala je Hrkalović navodeći da su ona i drugookrivljeni Dejan Melenković samo posredovali u komunikaciji između ministra i tužiteljke Krivokapić.

Govoreći o drugoj tački optužnice Hrkalović je negirala da je naložila da se obrišu delovi snimka razgovora Dragoslava Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića u kojima se govori o njenom intimnom životu.

– Ja sam informisana o tome, ali nisam naložila brisanje snimka. Koliko znam praksa je takva da se tužiocu ne šalju delovi snimka koji nemaju veze sa krivičnim delom. Uostalom, postupajući tužilac je informisan o celokupmom razgovoru, navela je Hrkalović kroz šalu sugerišući da bi postupajućeg zamenika tužioca Mandića trebalo pozvati za svedoka, pošto je on taj koji je vodio i tu istragu.

Kada je u pitanju tačka optužnog predloga koji Hrkalović tereti da je naložila stavljanje Darka Eleza pod operativne mere da bi sprečila druge državne organe da ga istražuju, okrivljena je istakla da naredbu o stavljanju na mere donosi sud. Ona je precizirala da stavljanje na mere ne sprečava druge organizacione jedinice policije da nekoga istražuju.

Branilac Dijane Hrkalović advokat Vladimir Đukanović predložio je sudu da za svedoka pozove bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i da tom prilikom omogući suočavanje sa njegovom klijentkinjom. Odbrana je takođe predložila i saslušanje bivše tužiteljke Višeg tužilaštva u Beogradu Nataše Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Bivša državna sekretarka MUP-a tereti se da je počinila krivično delo trgovine uticajem davajući naloge da se tužilaštvu godinu dana ne dostavljaju izveštaji o veštačenju telefona Veljka Belivuka.

Kako navodi tužilaštvo, policija je ignorisala više ponovljenih zahteva tužilaštva da im se dostave izveštaji o veštačenju tri Belivukova telefona, a u sklopu istrage ubistva na šinama. Izveštaj je na kraju dostavljen, ali tek pošto je počeo sudski postupak.

Istovremeno, Hrkalović se optužuje i da je naložila nekadašnjem načelniku Službe za specijalne istražne metode MUP-a Dejanu Milenkoviću da obriše delove snimka presretnutnog razgovora ubijenog advokata Dragoslava Ognjanovića, u kojima je govorio o njoj lično.

Na teret joj se stavlja i optužba da je naložila da se kriminalac Darko Elez stavi na mere sa ciljem da se na taj način onemoguće drugi istražni organi da ga istražuju. Pored nje, za zloupotrebu službenog položaja tereti se i Milenković, kao i Milorad Šušnjić, nekadašnji načelnik novosadske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari