Diković o nasilju nad ženama: Imam biber sprej u torbi, prepuštene smo same sebi 1Foto: N1

Novinarka Danasa Jelena Diković ocenila je u Novom danu da su žene u našoj zemlji slabo zaštićene, da su prepuštene same sebi, kao i da su primeri nasilja nad njima svakodnevni. Ona je podsetila da je od početka godine zabeleženo više od dvadeset ubistava žena, i priznala da zbog svoje zaštite nosi biber sprej u torbi.

Podsetimo, u poslednjih nekoliko dana, jedna od glavnih tema u medijima je da naša država nema nikakvu kontrolu nad osuđivanim silovateljima, a sve zbog slučaja jednog od njih, koji je nakon odslužene zatvorske kazne ponovo na slobodi. Diković je ocenila da u našoj zemlji žene imaju pravo da se brane jer – „sistem ne funkcioniše“.

„Da sistem funkcioniše, pa i da oni (serijski silovatelji) imaju neka ljudska prava, da zaštite svoj identitet i ostalo. Međutim, s obzirom da ništa ne funkcioniše, da su žene su prepuštene same sebi, poenta je da kupe sebi biber sprej da se zaštite.

Slučaj ovog čoveka nam govori koliko smo mi nezaštićene i koliko ništa ne funkcioniše ni u jednom segmentu ove države. Da je država sposobna, on bi sigurno posle izlaska iz zatvora imao nadzor, i svašta još nešto, Međutim, to kada nas ne funkcioniše“, rekla je Diković, za N1.

Dodala je da nekada ima utisak da, pošto je sve u rukama jednog čoveka, predsednika Aleksandra Vučića, kada kada on odluči tada će biti nekog nadzora silovatelja i nekog poboljšanja, „ali da dok on to ne odluči – gomila žena će stradati“.

„Pogledajte samo koliko je žena ubijeno od početka ove godine. Cifra je preko 20. Ko štiti te žene? Dakle, ne radi se samo o serijskim silovateljima, već o celom slučaju ubistava žena, pretnji i nasilja prema ženama. Čini mi se da iskreno ne možemo da hodamo slobodno ulicama kao što smo mogle nekada. Iskreno, ja imam biber sprej u torbi za svaki slučaj“, priznaje Diković.

Komentarišući optužbe da bi javno objavljivanje podatakla serijskih silovatelja ugrozilo njihova lična prava, ona je ocenila da mišljenja mogu da budu različita, ali da je poenta – da se sve žene zaštite od takvih ljudi.

Ona smatra da je stanje u kojima se nalaze ženska prava u čitavom svetu loše, i dodaje da se čini kao da se civilizacijski vraćamo unazad, pomenuvši situaciju sa protestima u Iranu, i sve jačim zahtevima za zabranom abortusa u SAD.

„Žene prosto moraju ponovo da se bore za neka prava za koja su se veće izborile, poput slobodnog izbora za nošenje hidžaba ili abortusa u SAD. Mi se sada vraćamo unazad, pa ćemo morati da se borimo za sve to, ali mora da prođe dosta vremena“, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari