Diplomate zemalja EU obišle Novi Pazar i Sjenicu 1Foto: EU PRO

Delegacija sastavljen od 16 zamenica i zamenika ambasadora zemalja članica Evropske unije (EU) u Beogradu boravila je u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru i Sjenici gde su razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i obišli preduzeća koja su dobila bespovratna sredstva.

Grupu diplomata predvodila je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar koja je na kraju posete Novom Pazaru izjavila da je EU najveći donator i strani investitor u tom gradu, čime pokazuje da joj je ovaj deo Srbije veoma važan.

“Mi smo tu, stojimo iza vas. Pomogli smo izgradnju infrastrukture, škole i zdravstvene ustanove, time pokazujemo da je ovaj deo Srbije važan za EU. U toku je konkurs za novi grant, vredan tri miliona evra, za mala i srednja preduzeća koja su stub lokalne privrede, da se kreiraju nova radna mesta i da ljudi ostanu”, poručila je Norčić Štamcar.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je EU, pored Vlade Srbije, najznačajniji partner lokalne samouprave.

“Pomoć koju nam je EU pružila u poslednjih 10 godina vredna je preko 10 miliona evra i obuhvatila je različite oblasti. Sredstvima EU izgrađen je Urgentni centar, mini brane koje su smanjile rizik od poplava, rekonstruisana Osnovna škola ‘Stefan Nemanja’, pomognuti naši privrednici. Sve to poboljšalo je kvalitet života naših građana”, poručio je Biševac.

Tokom boravka u Novom Pazaru, EU diplomate razgovarale su i sa predsednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasminom Curić, a obišli su i preduzeće “Balta NP” koje je dobilo bespovratna sredstva za kupovinu mašine.

Pre Novog Pazara, delegacija EU diplomata posetila je i Sjenicu gde su, takođe, razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave i obišli preduzeće “Azra” čije unapređenje poslovanja su pomogli.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari