Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da bi direktni razgovori sa Izraelom bili „uzaludni“ pod sadašnjim okolnostima. Abas je rekao da se neće vratiti za pregovarački sto, ukoliko izraelski premijer Benjamin Netanijahu ne pristane na zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i prihvati obnovu razgovora na mestu gde su prekinuti 2008. Ukoliko Izraelci kažu „hajde da počnemo pregovore od nule“, to je „uzaludno i bespredmetno“, rekao je Abas. Netanijahu nije pristao ni na jedan od dva zahteva palestinske strane. On je usporio, ali ne i zamrzao izgradnju naselja, navode agencije.

Izraelski premijer je juče po povratku iz Vašingtona izjavio da će se ove sedmice sastati sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom. „U utorak ću se sastati sa predsednikom Mubarakom u Kairu. Biće to naš peti sastanak za godinu dana. Nadam se da ću zajedno sa njim raditi na promovisanju direktnih razgovora sa Palestincima“, rekao je Netanijahu na sastanku vlade. Netanijahu se prošlog utorka sastao sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući i obojica lidera su izrazili nadu da će direktni pregovori Izraelaca i Palestinaca uskoro početi. Trenutno se vode indirektni pregovori dve strane uz posredovanje Obaminog pregovarača za Bliski istok Džordža Mičela.

Netanijahu je javno obećao u Vašingtonu da će preduzeti „konkretne korake“ u narednim sedmicama kako bi ubedio Palestince da prihvate direktne razgovore. Palestinska strana takođe želi da vidi napredak po pitanju budućih granica palestinske države i u pogledu bezbednosti pre nego što se upusti u direktne pregovore.

Liberman: Nijedan brod neće dospeti u Gazu

Tel Aviv – Izrael neće dozvoliti da brod koji je poslala libijska humanitarna organizacija pristane u Gazu, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman. „Kažem vrlo jasno, nijedan brod neće dospeti u Gazu. Nećemo dozvoliti da naš suverenitet bude ugrožen“, rekao je Liberman u intervjuu izraelskom vojnom radiju. Brod Amaltea, koji plovi pod zastavom Moldavije, krenuo je prethodnog dana iz Grčke prema Gazi, noseći oko 2.000 tona hrane i medicinske pomoći. Put je organizovala humanitarna fondacija Međunarodna dobrotvorna organizacija Gadafi kojom predsedava Saif al-Islam Gadafi, sin libijskog lidera Muamera al-Gadafija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari