Direktor Muzeja žrtva genocida: Neki žele da stigmatizuju cele narode 1Foto FoNet Ana Paunković

Direktor beogradskog Muzeja žrtva genocida Dejan Ristić je danas izjavio „da postoje snage u svetu koje žele da stigmatizuju cele narode“ i „prave hiijerarhriju zločina i hejerarhiju žrtava“.

Dan Muzeja žrtava genocida se obeležava danas, na dan kada je 1945. godine hiljadu zatočenika Jasenovca izvelo proboj iz tog logora, a tek svaki deseti je to preživeo. U Srbiji je danas i Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Ristić je na skupu povodom 32. godišnjice osnivanja Muzeja rekao da „neke žrtve stavljaju na pijedestal apsolutnih žrtava, dok druge žrtve degradiraju iako su stradale na istom prostoru, u istim okolnostima“.

Ocenio je da je „distorzija prošlosti posebno uočljiva“ u vezi sa stradanjem Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu na područuju Nezavisne države Hrvartske (NDH), pa se „negira brutalnost zločina, teritorijalna rasprostranjenost i njihov karakter“.

„Muzej se tome suprotstavlja znanjem i aktivnostima“, rekao je Ristić i naveo da Muzej ima „više od 200.000 jedinica prvorazredne istorijske građe koja svedoči o genocidu nad Srbima, holokaustu nad Jevrejima, ‘samudapirenu’ (genocidu) nad Romima“.

Istakavši da je pravo i obaveza društvene zajednice da pamti, rekao je da je NDH bila jedina državna tvorevina koja je, mimo nacističke Nemačke, osnivala i rukovodila logorima i jedina osnivala logore za decu.

Rekao je da su u nemačkim logorima „ljudi ubijani birokratski, industrijski“, dok su „ustaše to radile tako užasno da čoveku pamet stane“, napominjući da Jasenovac u istoriografiji o Drugom svetkom ratu važi za najbrutalniji logor u Evropi.

Na današnjoj svečanosti Muzeja prikazani su video-snimci susreta vođe nacističke Nemačke Adolfa Hitlera i vođe NDH Ante Pavelića, sastanak Pavelića i Germogena – poglavara izmišljene Hrvatske pravoslavne crkve, koga su posle rata streljale nove vlasti, snimci pokrštavanja Srba, ustaškog pretresaju sela, poseta zajdno sa Nemcima razrušenih mesta.

Ristić je u državnom timu čiji je zadatak da se suprostavi donošenju rezolucije Generalne skupštine UN o proglašenju Međunarodnog dana genocida u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari