Direktor Sokoja: Nisam proneverio novac autora, sve urađeno po zakonu 1Foto: Freeimages/cierpki

U dnevnim novinama Danas objavljene su neistinite informacije da sam kao direktor Sokoja prouzrokovao Sokoju „štetu u iznosu od četiri miliona evra“, „proneverio novac autora“, kao i da „postoji otvorena sumnja da dobijam proviziju od brokera bez znanja autora“.

Osim toga, objavljene su i neistinite i nepotpune informacije da je „Zavod za intelektualnu svojinu potvrdio sve sumnje i navode Nadzornog odbora“, a koji se tiču nepravilnosti mog rada kao direktora Sokoja, te da sam radnju kupovine obveznica „prećutao“.

Ovim odgovorom ukazujem na to da sam kao direktor Sokoja izvršio plasman dela slobodnih sredstava Sokoja (odnosno dela sredstava koji nije dospeo za isplatu članovima Sokoja) u obveznice Republike Srbije na zakonit i transparentan način, a sve u cilju njihovog obezbeđivanja i povećanja prinosa, te da ni u jednom trenutku nisam „proneverio“ novac autora i načinio „štetu u iznosu od četiri miliona evra“.

Naime, za ovakav plasman dela slobodnih sredstava imao sam saglasnost Upravnog odbora Sokoja, a svega nekoliko dana nakon izvršenog plasmana, obavestio sam i Skupštinu, koja je o tome bez ikakve primedbe donela pozitivnu odluku.

Osim toga, postupajući po nalogu Zavoda za intelektualnu svojinu da se Skupština naknadno izjasni u posebnoj odluci o plasmanu sredstava, a radi otklanjanja bilo kakve sumnje, Skupština je na vanrednoj sednici održanoj 22. 12. 2019. godine donela odluku kojim su potvrđeni apsolutno svi moji postupci u vezi sa diversifikacijom i plasiranjem sredstava koja nisu dospela za isplatu članovima Sokoja, a nalaze se na računu Sokoja u smislu njihovog obezbeđivanja i povećanja prinosa kroz kupovinu obveznica Republike Srbije, kao i kroz oročavanje kod banaka koje nude povoljne uslove oročenja, te su mi odobreni i svi dalji postupci u pogledu daljeg plasiranja navedenih sredstava.

Do trenutka plasmana dela slobodnih sredstava Sokoja u obveznice Republike Srbije, ova sredstva su bila uložena u Vojvođanskoj banci po avista kamati, i to pre nego što sam postao direktor, pri čemu su ta sredstva bila osigurana samo do nivoa od 50.000 evra, koliko država garantuje za depozit u banci, dok je ostatak sredstava bio u potencijalnom riziku da u slučaju prestanka rada banke završi u stečajnoj masi sa svim posledicama.

Ulaganjem slobodnih sredstava u obveznice Republike Srbije otklonjen je rizik koji nosi sa sobom držanje novca u bankama, s obzirom da država za sredstva uložena u obveznice garantuje u stopostotnom iznosu, te ovakav vid plasmana sredstava predstavlja najsigurniji vid čuvanja novca.

Kako je sada osigurano oko 4.000.000 evra autorskog novca, to je bezbednost sredstava članova Sokoja povećana 80 puta.

Takođe, zahvaljujući navedenom plasmanu, samo ove godine povećan je prinos za oko 12.000.000 dinara.

Navedenim plasmanom dela slobodnih sredstava ni u jednom trenutku nije ugrožena likvidnost Sokoja, te su sredstva predviđena za raspodelu stalno dostupna članovima Sokoja.

Osim toga, sredstva uložena u obveznice mogu se u bilo kom trenutku povratiti na račun Sokoja najdalje u roku od 60 dana.

DANAS: Manojlović odbio da da izjavu

U tekstu „Vlado Georgiev optužio direktora SOKOJ-a za proneveru četiri miliona evra“, objavljenom 24. decembra 2019. godine u Danasu, direktoru SOKOJ-a Dejanu Manojloviću je, u skladu sa novinarskim kodeksom, pružena prilika da odgovori na optužbe koje je na njegov račun izneo kantautor i bivši član nadzornog odbora SOKOJ-a Vlado Georgiev. Međutim, on to nije učinio. Odbio je da da izjavu telefonom, dogovorivši se sa novinarkom da će doći do redakcije Danasa. Taj dogovor su potvrdili narednog jutra, ali se Manojlović nikada nije pojavio u našoj redakciji, niti je objasnio zbog čega nije došao. Odgovor je poslao juče, 25 dana nakon objavljenog teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari