Disciplinska tužiteljka Advokatske komore Beograda podigla optužnicu protiv bivšeg predsednika komore 1Jugoslav Tintor foto Medijacentar

Disciplinska tužiteljka Advokatske komore Beograda (AKB) Biljana Kajganić podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika ove komore Jugoslava Tintora, saznaje Danas.

Optužnicu protiv Tintora disciplinska tužiteljka poslala je disciplinskom sudu komore 7. jula ove godine, a njom se bivši predsednik komore tereti za težu povredu dužnosti advokata. Tintor se okrivljuje da je prekršio dve odredbe Statuta Advokatske komore Srbije – da je svojim postupanjem i istupima u javnosti narušio ugled i položaj advokature, kao i da je organe komore doveo u zabludu pri donošenju odluke davanjem netačnih podataka. A sve se, sudeći prema mejlu koje je dobilo disciplinsko tužilaštvo, saznalo sasvim slučajno.

Obaveštenje o počinjenom prekršaju disciplinskoj tužiteljki Kajganić u februaru ove godine poslao je advokat Dušan Bratić. U mejlu on polazi od razgovora koji je par dana ranije imao sa koleginicom koja je bila član Ispitne komisije Advokatske komore Beograda. Naime, na jednom od advokatskih ispita, čije polaganje je neophodnan korak da bi kandidat bio upisan u imenik advokata, pristupila je devojka koju je Bratićeva koleginica prepoznala i koja je već postupala kao advokatica. Nakon provere, devojka je priznala da je već bila upisana u imenik advokata iako nije položila ispit.

Da bi se razumelo kako je do toga moglo da dođe treba se podsetiti turbulentne prošlosti u Advokatskoj komori Beograda. Pre pet godina u najvećoj regionalnoj komori u zemlji održana su dva paralelena izborna procesa za izbor rukovodstva. Na jednom za predsednika AKB-a izabran je advokat Vladimir Gajić, a na drugom Jugoslav Tintor. Naredne pola godine u AKB-u je na snazi bilo svojevrsno dvovlašće gde se se suprotstavljene struje optuživale na nelegalno uzurpiranje ovlašćenja, uz periodične verbalne, pa i fizičke sukobe. Na kraju, prevlast je odnela Tintorova struja.

Zaintrigiran razgovorom sa koleginicom advokat Bratić se konsultovao sa službenicom koja radi u komori i saznao da devojka sa advokatskog ispita nije usamljen slučaj. Tada mu je objašnjeno da postoji više advokata koji su upisani u imenik advokata iako nisu ispunili zakonske uslove. Neki nisu položili advokatski ispit, neki nisu uplatili upisninu od 500 evra, neki jesu uplatili ali prethodno nisu odradili pripravnički staž…Svima njima je bilo zajedničko to da su bili upisani u imenik za vreme dvovlašća i to od strane konkurentske struje.

Službenica komore je ispričala Bratiću da je Tintor jednom prilikom dostavio službi AKB-a dosijee tih „spornih“ kandidata kako bi se pripremila dokumenta pred sednicu Upravnog odbora. Ideja je bila da Upravni odbor kojem je predsedavao Tintor formalno upiše u imenik advokate koje je već upisala rivalska struja. Na taj način bi se prema tim ljudima ispravila nepravda zbog unutrašnjeg trvenja u komori. Međutim, tu dolazi do problema zbog kojeg sada disciplinski organi terete bivšeg predsednika.

Naime, stručna služba je, sudeći prema Bratićevom obaveštenju, obavestila Tintora da dosta kandidata nije ispunilo zakonske uslove za upis. Tintor je, međutim, članovima Upravnog odbora ispričao potpuno suprotnu priču – da ga je služba obavestila da su ispunjeni uslovi za upis. Nakon ovoga, odbor je glasao za njihov prijem.

Postupajući po ovom obaveštenju disciplinska tužiteljka je podigla optužnicu. Advokat Bratić nije želeo da komentariše podizanje optužnice na osnovu njegovog dopisa, dok je Jugoslav Tintor rekao da je nije primio i pročitao, pa da zbog toga ne može da je komentariše.

„Postoji jedna disciplinska prijava protiv mene koju je podneo advokat Dušan Bratić, na koju sam se detaljno izjasnio i dostavio Biljani Kajganić tonske zapise i transkripte sa sednica UO AK Beograda iz kojih potpuno jasno proizilazi da je prijava neosnovana. Ukoliko je Biljana Kajganić na osnovu te prijave podigla optužnicu smatram da je reč o zloupotrebi službenog položaja disciplinskog tužioca AK Beograda u privatne svrhe, pogotovo imajući u vidu da su Bratić i Kajganićka dobri prijatelji i da ona podizanjem optužnice u stvari sa njim odigrava ‘dupli pas’”, navodi Tintor.

On naglašava da se u izjašnjenju na discipinsku prijavu pozvao na tonski zapis sednice i citirao delove transkripta audio zapisa iz kojih se jasno vidi da članovi upravnog odbora prilikom diskusije nisu ni u kakvoj zabludi i da znaju da se konvalidacija upisa advokata i pripravnika donosi u interesu konačne normalizacije stanja i da je ta odluka rezultat prethodnog dogovora sa Gajićem. Bivši predsednik AKB-a ističe da je pozadina optužnice lični obračun, dodajući da su Bratić, disciplinska tužiteljka i on “dva sveta u advokaturi” još od 2009. godine.

“Njihov problem je što oni taj sukob žive i dan danas, a moja sreća što sam iz tog sukoba izašao kada sam izabran za predsednika svih advokata Beograda. Da li je njihov motiv da u montiranom postupku izdejstvuju disciplinsku osudu kako bi me eleminisali kao kandidata na nekim budućim izborima ili samo čista osveta zbog dešavanja u prošlosti – ne znam, ali znam da nikada nisam dozvoljavao da mi čast i ugled kaljaju oni koji bi trebali da se dobro preispitaju o sopstvenim moralnim karakteristikama“, kazao je Tintor.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari