Diskriminacija starih: Pandemija bacila svetlo na problem "ejdžizma" 1Foto: Pixabay/ congerdesign

Pandemija korona virusa u svetu dodatno je uticala na diskriminaciju starijih osoba i bacila svetlo na pitanja koja su poricana ili zanemarivana, poput „ejdžizma“, ocenila je danas stalna predstavnica Ujedinjenih nacije (UN) u Srbiji Fransoa Žakob.

„Ja to (ejdžizam) definišem kao stereotip ili diskriminaciju prema pojedincu i grupi na osnovu njihove starosne dobi, na osnovu njihovih godina. Kovid je zaista kriza koja je kulminirala u stavovima ejdžizma i prema mlađima i prema starijima“, rekla je Žakob na predstavljanju globalnog izveštaja UN o diskriminaciji starih u Palati Srbija.

Ona je istakla da je jasno kakav je mentalni uticaj izolacija imala na sve starije osobe, delimično i zbog toga što nisu imali korist od „eksplozije“ digitalnih usluga koje su se naročito razvile tokom krize.

„Upravo povećana digitalizacija svih sfera našeg života je većinu starijih osoba ostavila iza nas“, ocenila je Žakob.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da se kod svakog ljudskog bića ističe različitost, po polu, boji očiju, boji kože, verskim ubeđenjima, etničkom poreklu.

„Osim kad starite, onda ste samo stari ljudi. Što znači da imamo jedno ostrvo zaboravljenih ljudskih bića, koji su diskriminisani samo zato što su stari i mi ćemo ponuditi nešto kratko i jasno“, rekla je Čomić.

Ona je istakla da je važno da uvažiti, slušati i razgovarati sa starijim osobama, uz poštovanje i bez ikakve diskriminacije.

„Znamo da se starije osobe suočavaju sa samoćom, sa fizičkim i mentalnim poteškoćama, izgubili su možda supružnike, braću, sestre i svet u kome su rođeni, svet koji su sami izgradili nestaje im pred očima. I postoji jedan jednostavan zadatak – da se mi time pozabavimo politikama, nasumičnom ljubaznošću, odnosno ljubaznošću prema svima, poštovanjem prava, da kažemo ljudima da je ovo jedinstven svet“, istakla je Čomić.

Organizacija „Mikser“, u saradnji sa populacionim fondom UN (UNFPA), u cilju promocije digitalne pismenosti snimila je ranije tri kratka filma o korišćenju Fejsbuka, Skajpa i Vibera na pametnim telefonima i oni se mogu pronaći na njihovom Jutjub kanalu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.