Disuksija o prevenciji psihičkog nasilja prema ženama u sredu u Medija centru 1Foto: freepik.com

Dva okrugla stola na temu „Prevencija psihičkog nasilja kao uzrok svakog drugog vida nasilja prema ženama“, održaće se u sredu, 30. marta sa početkom u 11 i 14 sati u Medija centru Beograd gde će stručni sagovornici i sagovornice za ovu oblast govoriti o značaju prevencije svih vidova rodno-zasnovanog nasilja.

Psihičko nasilje (ekonomsko nasilje, kontrolisanje, zlostavljačko ponašanje, ucenjivanje žene decom ili zlostavljanje dece) je u Srbiji okarakterisano kao veoma uobičajeno i smatra se pretečom drugih oblika nasilja, posebno fizičkog. Uspešna i efikasna prevencija nasilja prema ženama, pre svega, mora poći od prevencije psihičkog nasilja prema ženama.

Za razliku od fizičkog nasilja, psihičko nasilje prema ženama nije doživelo pažnju i prisutnost unutar javnosti kao fizičko nasilje. Razlozi su sledeći: psihičko nasilje se teže prepoznaje od fizičkog, društvene norme podstiču žene da prihvate kontrolišuće ponašanje muškaraca, žrtve psihičkog nasilja neretko tvrde da su i same krive što su ga doživele, mediji češće objavljuju kraće članke o konkretnim slučajevima nasilja prema ženama nego članke koji se vežu za pojam nasilja prema ženama, fizičko nasilje je mnogo zastupljenije u medijima od psihičkog.

Zbog toga će na ovu temu, u cilju prevencije i edukacije, na prvom okruglom stolu sa početkom u 11.00 časova govoriti Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar, Biljana Slavković, psihoterapeutkinja, Institut za psihodramu, Ana Vlajković, psihološkinja i Jovana Gligorijević, mreža Novinarke protiv nasilja.

Na drugom okruglom stolu sa početkom u 14 časova govoriće Marija Ratković, teoretičarka kulture i feministkinja, Goran Tomin, psiholog i Tamara Urošević, mreža Novinarke protiv nasilja.

Moderatorka je Aleksandra Popović, novinarka dnevnog lista Danas.

Događaj organizuje Medija centar Beograd.

* Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije-Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari