Nekoliko stotina hiljada žitelja Kragujevca i okolnih šumadijskih opština koji se vodom za piće najvećim delom snabdevaju sa akumulacije Gruža, piju hemijski i bakteriološki ispravnu vodu. To pokazuju analize laboratorija kragujevačkog „Vodovoda“ i ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje kojima se, na 15 do 18 punktova, svakodnevno proverava kvalitet i ispravnost pijaće vode koju koriste Kragujevčani i meštani još nekih manjih šumadijskih opština.


Iz kragujevačkog „Vodovoda“, međutim, već duže najozbiljnije upozoravaju da bi i kvalitet i ispravnost vode za piće sa Gružanske akumulacije mogla da ugrozi divlja gradnja na obalama te akumulacije. Na obalama Gružanske akumulacije, naime, već godinama „cveta“ divlja gradnja, a prema oficijelnim informacijama do sada je, neposredno kraj jezera, mimo svih propisa, podignuto više od 200 nelegalnih objekata, među kojima je i jedno etno-selo.

Dosadašnji pokušaji rukovodstva „Vodovoda“ da uklone nelegalne objekte sa obala Gružanskog jezera uglavnom nisu dali veće i dugoročnije efekte. U opštini Knić, na čijoj se teritoriji nalazi Gružansko jezero, tvrde da problem divlje gradnje na tom jezeru ne mogu da reše bez podrške nadležnih državnih institucija. Nadležna ministarstva su se ranije zalagala za uklanjanje nelegalnih objekata sa obala Gružanske akumulacije, ali ništa konkretno nije preduzeto.

Najnovija iskustva iz Užica više nego ozbiljno upozoravaju kakve posledice može da proizvede nemaran i neodgovoran odnos prema akumulacijama sa kojih se stanovništvo snabdeva vodom za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari