Đaci se vraćaju na nastavu posle navoda o nasilju 1Foto: Stanislav Milojković

Roditelji učenika II-3 odeljenja Osnovne škole „Stanislav Sremčević“ u Kragujevcu koji svojoj deci tokom cele minule sednice nisu dozvoljavali pohađaju nastavu, zbog, navodnog, vršnjačkog nasilja u tom odeljenju, danas će, kako najavljuju, vratiti decu u školu.

Predstavnik nezadovoljnih roditelja odeljenja II-3 novinarima je rekao da se direktor škole u petak pismeno obavezao roditeljima da će učenik za koga roditelji tvrde da fizički i psihički maltretira njihovu decu, uz sebe imati psihologa ili pedagoga, umesto majke čije prisustvo do sada nije imalo efekat.

– Posle sastanka s direktorom, pa zatim u Školskoj upravi u petak, pristali smo na predlog Školske uprave i Centra za socijalni rad, ali smo ga uvažili samo kao prelazno rešenje, da deca ne gube nastavu, rekao je predstavnik roditelja, dodajući da roditelji insistiraju da se pronađe konačno rešenje, odnosno da nadležne institucije, pre svega škola, pa zatim i socijalne i zdravstvene ustanove „urade svoj deo posla“.

– Rešavanje ovog problema ne sme da se izbegava i razvlači. Mi želimo da se istovremeno pomogne i dečaku, i stvore uslovi za bezbednost naše dece na nastavi i u školi – poručili su roditelji.

Krajem minule sedmice, podsetimo, oglasila se i majka osmogodišnjaka kojeg roditelji optužuju za navodno vršnjačko nasilje nad njihovom decom, koja je u pismu medijima navela da se radi o dečaku u inkluziji koji je, kao i cela porodica, izložen „nesvakidašnjem teroru, nerazumevanju od strane nastavnog osoblja, stručne pedagoške službe, roditelja i vršnjaka“, a da je poslednjih dana postao žrtva i „medijske hajke“.

Nadležna gradska tela koja su upoznata s ovim slučajem slažu se da osmogodišnjak koji ima medicinski problem nikako nije smeo da se nađe na svojevrsnom medijskom „stubu srama“. U Centru za socijalni rad „Solidarnost“ u Kragujevcu navode da je problem složen i osetljiv, te da zahteva i vreme i razumevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari