Đačke knjižice pune petica: Škole iz tri beogradske opštine imaju najveći broj odlikaša 1Foto: Shutterstock / wavebreakmedia

U osnovnim školama sa teritorije beogradske opštine Vračar prošle godine bilo je najviše đaka koji su sa odličnim uspehom završili šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole, i po tome su daleko iznad republičkog proseka.

Podaci iz izveštaja o rezultatima poslednjeg završnog ispita pokazuju da je čak 78,7 odsto vračarskih đaka na kraju šestog razreda bilo odlično, takvih je 67,7 odsto bilo u sedmom i 68,2 odsto u osmom razredu.

Prema visokom opštem uspehu izdvajaju se i osnovci sa Starog grada – 76,6 odsto đaka šesti razred je završilo sa odličnim uspehom, 62,4 u sedmom i 63,8 odsto u osmom.

Veliki broj odlikaša beleže i novobeogradske škole – 73 odsto učenika iz prošle generacije malih maturanata bilo je odlično na kraju šestog razreda, 60,4 u sedmom i 59,2 odsto u osmom razredu.

Statistički značajno iznad proseka države po broju odlikaša u sva tri pomenuta razreda su i škole sa Savskog venca, Rakovice i Voždovca, kao i čukarički osnovci, ali u šestom i sedmom razredu.

Prema broju odličnih učenika na začelju tabele su bile osmoletke iz prigradskih opština Sopot i Lazarevac.

Podaci koji se odnose na celu državu pokazuju da je više od polovine učenika koji su u junu 2022. polagali završni ispit, šesti razred završilo sa odličnim uspehom (51,3 odsto).

Za nešto više od 10 procenata je smanjen broj odličnih već u sledećem, sedmom razredu (41,1 odsto).

Odličan uspeh na kraju osmog razreda imalo je 42,6 odsto učenika, pokazuje statistika iz izveštaja Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari