Đerlek: Do kraja decembra u Srbiju stiže 10.000 doza leka "molnupiravir" 1foto FoNet Marija Đoković

Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa virusom korona, ocenio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i najavio da do kraja decembra u Srbiju stiže 10.000 doza leka „molnupiravir“ kompanije Merk, kao i Fajzerov lek.

Đerlek je upozorio da trenutno u Srbiji ima više od 1.000 obolelih od korone dnevno, i da to je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju, ali i da je optimista da će 2022. biti „mnogo povoljnija godina“.

„Nadam se da će i ova kao i sve druge pandemije oslabiti nakon dve godine“, rekao je Đerlek za TV K1 i ukazao da će omikron soj, koji još nije registrovan u Srbiji, „sigurno stići“.

„Nalazimo se u ‘obruču’, jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario“, naglasio je Đerlek i dodao da ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku.

„Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici“, poručio je Đerlek.

Rekao je i da se u Srbiji se sprovode istraživanja da li će ivti potrebna i četvrta doza vakcine, dodavši i da postoji manjak vakcina u svetu ali da to građane Srbije ne treba da brine.

„Imamo redovnu isporuku Fajzer vakcina, a u Torlaku smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo“, rekao je Đerlek i naglasio da Srbija neće dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja već da će ih podeliti onima koji žele da ih prime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari