Đilas: Zalažem se da se Pinku oduzme nacionalna frekvencija 1

Novinari prorežimskih tabloida Informer, Srpski telegraf kao i portala „Tvin.rs“, koji se povezuje sa Informerom, tokom konferencije za medije predesdnika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o dokazima o neprijavljenim kompanijama Siniše Malog i Nikole Petrovića iz istrage „Pandorini papiri“, postavljali su Đilasu slična pripremljena pitanja o njegovim navodnim računima na Mauricijusu i poslovima njegove kompanije Multikom.

Obraćanje predsednika SSP počelo je emitovanjem priloga iz prorežimskih medija u kojima se pominje projekat „Pandorini papiri“, ali ne zbog dokaza o vlasništvu ministra Siniše Malog nad 24 stana u Bugraskoj ili ofšor kompaniji Vučićevog kuma Nikole Petrovića, već o tome kako u ovoj istrazi „nigde nisu pomenuti“, kako je navedeno na Pinku, računi Dragana Đilasa.

Đilas je komentarisao ove medijske izveštaje ističući da se radi o primerima spinovanja zbog kojih će se zalagati da se ovoj televiziji oduzme nacionalna frekvencija.

– Kada me neko pita zašto se zalažeš da TV Pink ostane bez nacionalne frekvencije, ovo je razlog. Ja nisam za otvaranje Pinka za opoziciju, nego za zatvaranje Pinka – naglasio je Đilas.

On je podsetio da su prorežimski mediji, kada je trebalo „pokriti“ aferu sa Veljkom Belivukom, izveštavali o njegovim navodnim računima na Mauricijusu, zbog čega je podneo krivične prijave protiv Aleksandra Vučića, Siniše Malog, Milorada Vučelića, glavnog urednika Novosti, Andrijane Nešić (novinarke Novosti) kao i Vladanke Malović, šefice informativne službe SNS.

– Od tužilaštva smo pre nekoliko dana dobili odgovor da se krivična prijava odbija. Zanimljiva stvar je da je iskaz dala Andrijana Nešić koja je ranije govorila kako su dokumenta do kojih je došli plod rada istraživačkog tima Večernjih novosti, a potom je tužilaštvu ispričala kako im je spise dostavio neko anonimno u pošiljci. Dakle, više nema istraživačkog tima Novosti, već je neko ubacio u kovert falsifikovana dokumenta. Još jedan dokaz o velikim lažima koje su tada iznete – naglasio je lider SSP.

On je poručio i da će zbog svega ovoga podneti žalbu na odluku tužioca i krivičnu prijavu protiv tužioca Zorana Kneževića, „zbog jasnog kršenja zakona“ i odbacivanja prijave sa zaključkom da ona nije izazvala nikakvo krivično delo.

– Ako ste falsifikovali dokumenta, a jeste, ako ste stavili logo banke a to je službeni dokument, onda za to morate odgovarati. Ja vam garantujem da će jednog dana odgovarati – istakao je on.

Đilas je istakao da ljudi veruju u sve informacije koje režimski mediji plasiraju o njemu, iako postoje dokazi koji to opovrgavaju jer do toga dovodi „gebelsovština“ koju primenjuje Sprska napredna stranka.

– Ovakav način rada medija preko kampanja i hajki, još pre nekih 90 godina izmislio je Jozef Gebels – da za sve što radite, optužite one koji se politički bore protiv vas – ukazao je Đilas.

U nastavku konferencije on je govorio o dokazima koji upućuju na veze biznismena Stanka Subotića Caneta sa Nikolom Petrovićem, bivšim direktorom Elektromreže Srbije i kumom predsednika Srbije i Sinišom Malim preko izvesnog advokata koji je za njih obavljao poslove a koji je ujedno i osnivač istraživačke mreže Antidot bliske Vladimiru Bebi Popoviću.

Kada su došla na red pitanja novinara, prvi se javio novinar Informera, koji je pitao Đilasa da li ima još neke dokaze za to što iznosi.

– Na vaša pitanja, osim na sudu, ne odgovaram – rekao je Đilas, dodajući da su svi dokazi više nego evidentni a da o tome treba da se izjasne institucije u ovoj zemlji, „kada ih ponovo uspostavimo“, kako je naveo lider SSP.
Posle toga, isto pitanje Đilasu ponovila je novinarka Srpskog telegrafa čitajući spisak pitanja s aporuke u telefonu.

Ona je dalje upitala i „zašto niko nije dostavio izvod“ odnosno dokaze da Đilas ne poseduje račune na Mauricijusu, a zatim je pitala i „u kojoj zemlji se nalazi vaš novac“.

Đilas je ponovio da su dokazi banaka, koji pokazuju da Dojče banka čak ni nema svoje predstavništvo na Mauricijusu, već predstavljeni javnosti te da su ovakva pitanja „namenjena samo jednoj svrsi“.

Nakon što je novinarka, koja se predstavila kao deo redakcije Tvin.rs, pitala Đilasa o pozajmicama njegove kompanije „Multicom“ pojedinim medijima, on je istakao da su podaci koje ona iznosi strogo poverljivi te da su prekršeni brojni zakoni ukoliko je to neko dostavio medijima.

– Multikom jeste pojamiljivao novac mnogima, to je kompanija koja uspešno posluje i brine o svojim zaposlenima. Ali to što vi iznosite su podaci iz poreske kontrole koja je u mojoj kompaniji prisutna već dve godine. Ako je neko dao te podatke novinarima on je prekršio sve zakone a oni koji su izneli podatke će krivično odgovarati – naglasio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari