Đorđević pozvao Dačića da otkaže referendum o promeni Ustava 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević pozvao je danas predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da „preuzme političku odgovornost“ i otkaže referendum o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, zakazan za 16. januar 2022. godine.

Đorđević je taj zahtev izneo nakon što je objavljen snimak Ivice Dačića sa sastanka sa predstavnicima civilnog društva, na kojem on kritikuje dolazeće glasanje o promeni Ustava.

„Taj referendum svakako ne sme da se održi. Ustavne promene donosi nelegitimna skupština, u kojoj nema opozicije. Srpska napredna stranka (SNS) pokušava na silu da promeni najviši pravni akt Srbije“, istakao je Đorđević.

Dodao je da „razume frustraciju“ Dačića time što se „SNS ne bavi referendumom na kome je sama insistirala“, već prebacuje odgovornost na njega.

Đorđević je ocenio da se radi o proračunatoj političkoj strategiji naprednjaka.

„Gurnuće u prvi plan Dačića, zbunjivaće javnost, a onda će 16. januara izvesti svoje ucenjene i plaćene glasače na referendum i progurati na silu promene Ustava“, rekao je lider Oslobođenja.

On je kao dokaz svojih tvrdnji podvukao činjenicu da u javnosti „praktično ne postoji“ nikakva informacija o izmenama Ustava, te da nema kampanje i da je referendum zakazan „u sred zime i odmah nakon praznika“.

„Ceo taj referendum je ustvari probni balon. Ako im ovo sada prođe, sledeće je brisanje Кosova i Metohije iz preambule, na isti nedemokratski način. Zato referendum ne sme da se održi“, naglasio je Đorđević.

Кako je objasnio, najjednostavniji način da se glasanje otkaže jeste da Ivica Dačić, kao predsednik parlamenta, obustavi sve radnje na sprovođenju referenduma.

Đorđević je dodao da mu je „drago“ što Dačić „polako shvata nezavidnu političku poziciju u koju ga stavljaju naprednjaci“.

„Time počinje da se ostvaruje i plan koji je naš pokret promovisao ranije ove godine u Moskvi, a po kome bi Ivica Dačić preuzeo funkciju vršioca dužnosti predsednika republike umesto Vučića, te vodio Srbiju do prvih sledećih slobodnih izbora“, istakao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari