Đukić Dejanović: U prvih devet meseci ove godine rođeno 612 beba više u odnosu na prošlu godinu 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je u prvih devet meseci ove godine u Srbiji rođeno 612 beba više nego prethodne godine u istom periodu.

„To ne sme preterano mnogo da nas obraduje, to je samo jedna stopa na distanci od sedam hiljada milja. Mnogo toga još moramo uraditi, ali mere su počele da daju početne rezultate“, rekla je Đukanović novinarima na konferenciji Poslovanje po meri porodica.

Ona je rekla da je sve veći broj majki koje rade, što znači da se ne stimuluše samo rađanje većeg broja dece, nego se očekuje da roditelji budu obrazovani i tipični za 21.vek.

Prema njenim rečima, jedinice lokalne samopurave moraju imati sopstvene planove za finansijsku podršku roditeljstvu, za specifičnosti poboljšanja finansijskog položaja porodica i usklađivanje rada i roditeljstva.

Direktorka Unicefa za Srbiju Regina De Dominicis rekla je da je cilj Unicefa da se u svetu, kao i u Srbiji, osim porodiljskog odsustva, poveća korišćenje roditeljskog odsustva, koje bi koristili očevi.

„Važno je da dete uz sebe ima oba roditelja kako bi razvilo socijalnu inteligenciju. U tradicionalnim društvima to je još uvek teško prihvatiti, ali uprkos tome, ovi zahtevi se sve više prihvataju“, rekla je De Dominicis.

Ona je rekla da preduzeća moraju da shvate da ako rade dobro za porodicu, zaposleni će biti više motivisani.

Navela je da populaciona dinamika u Srbiji nije baš pozitivna, s obrizom da se nalazi na listi u prvih deset zemalja koje se suočavaju sa depopulacijom.

„Zato su poslednji podaci za nas bili veoma pozitivni, jer smo videli da je došlo do poboljšanja, odnosno povećanja nataliteta“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari