Đurić: Bezuman napad na mesto sećanja, Srbi simbol stradanja 1Foto: FoNet/Marija Đoković (Arhiva)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, povodom skrnavljenja spomenika u Velikoj Hoči kod Orahovca, da su ekstremisti sinoć počinili „još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji“.

„Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

On je napisao da je „rušenje krsta znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim simbolima“ i podsetio da se uskoro navršava 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, „da se pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao“.

Prema njegovim rečima, mali broj preostalih Srba u orahovačkoj opštini, koji „žive pod stravičnim pritiskom, izloženi čestim pretnjama i provokacijama“ predstavljaju „simbol stradanja i obespravljenosti našeg naroda i živi dokaz da su sve priče o multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji samo fraza“.

On je istakao da je nedaleko odatle više puta rušena i spomen-ploča otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i da je tek ove godine, nakon bezbrojnih apela kolega novinara i Srbije, „neko zaista i uhapšen zbog ekstremističkog iživljavanja nad srpskim spomen-obeležjima“.

„Očekujem i zahtevam da policija bude jednako efikasna i u ovom slučaju, jer ekstremističko divljanje Albanaca u opštini Orahovac poprima veoma zabrinjavajuće razmere“, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari