Đurić odgovorio Džozefu: Izostavljate činjenice, Kurti koristi tragediju Ukrajine da stvori eskalaciju na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić kaže da jasno vidi obrazac vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je iskoristio tragediju u Ukrajini da stvori ciklus eskalacije u srcu Balkana.

Đurić je tako odgovorio profesoru na Visokim međunarodnim studijama Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Edvardu Džozefu koji je izjavio da način na koji su prevaziđene tenzije na severu Kosova ne obezbeđuje stabilnost, već priziva kontinuiranu nestabilnost, i da se izvesno zatišje može očekivati dok, kako je naveo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne zaključi da mu je opet potrebna kriza na Kosovu.

„Pošto sam se suočio sa krizama na Kosovu, (možda sa par više njih nego Edvard Džozef) vidim jasan obrazac u ponašanju Kurtijeve vlade od 24. februara. Aljbin Kurti metodično eksploatiše tragediju u Ukrajini, stvarajući ciklus za ciklusom opasnih eskalacija u srcu Balkana. Njegov pokušaj ima za cilj da napravi razdor između Srbije i Zapada destabilizacijom situacije i stvaranjem „rezultata“ za njegovu radikalnu nacionalističku agendu. Njegov algoritam (ili možda nije njegov, kako s pravom primećuju brojni albanski intelektualci) je jednostavan – preduzeti jednostrane mere pritiska na Srbe preko tačke ključanja“, napisao je Đurić na Tviteru, prenosi Kosovo online.

Ambasador Srbije je potom naveo kako izgleda „Kurtijev algoritam“.

„Zabraniti Srbima da glasaju na opštim izborima. Umesto formiranja dogovorene i potpisane Zajednice srpskih opština, izgraditi sedam novih ilegalnih paravojnih baza u opštinama gde su Srbi većina. Otpustiti lokalne kosovsko srpske policijske komandire i oficire, ponižavati, hapsiti, etiketirati, maltretirati i zastrašivati obične civile preko tačke ključanja. Na mirne proteste odgovoriti nasiljem, ratobornom retorikom i daljim javnim odricanjem od Briselskog sporazuma, eliminišući nadu u bilo kakav miran ishod u budućnosti. O, i da, uložiti novac poreskih obveznika naroda Kosova u skupo lobiranje. E sad, zaista se pitam kako to da izostavljate sve ove činjenice u svojoj „analizi“ cenjeni gospodine Džozef“, napisao je Đurić na Tviteru da bi na kraju dodao.

„P. S. Veliko hvala svima koji su u SAD i međunarodnoj zajednici prozreli uvrnutog potpaljivača“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari