Edvard Džozef: Zatišje neko vreme dok Vučić ne odluči da mu je opet potrebna kriza na Kosovu 1Foto: Youtube/Atlas TV Montenegro

Predavač na vašingtonskom Univerzitetu „Džons Hopkins“ i bivši zamenik šefa misije OEBS na Kosovu Edvard Džozef izjavio je da tenzije na severu Kosova nisu prevaziđene na način da obezbede stabilnost već prizivaju kontinuiranu nestabilnost.

„Možemo očekivati izvesno zatišje neko vreme, sve dok Aleksandar Vučić ne zaključi da mu je opet potrebna kriza na Kosovu. On pre svega želi da sačuva polugu koju ima nad Kosovom, jer to održava njegovu moć“, rekao je Džozef za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, sve dok se to ne shvati, neće biti progresa za Kosovo, samu Srbiju i njenu demokratiju i ceo region.

„Te barikade, koje su na sreću uklonjene, samo su metafora, jer postoje ‘gigantske barikade’ između Srbije i Kosova. Tu su i ‘barikade’ u odnosima Srbije i Evropske unije. Istovremeno, te ‘barikade’ služe kao ‘most’ između Srbije i Rusije“, istakao je Džozef.

On smatra da postoje načini da se uklone te barikade, ali da SAD i EU ne žele da razmotre te opcije i da podležu manipulaciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ove barikade se uklanjaju na način da se veoma lako mogu ponovo postaviti. Dakle, ovo nije dobro rešenje. To je još jedan dokaz kako Aleksandar Vučić manipuliše sa SAD i EU koristeći polugu moći koju Srbija ima nad Kosovom“, ocenio je Džozef.

Kako je naveo, ako postavite barikade možete da izvučete koristi a svi znaju znaju šta je trenutno ključno pitanje na severu Kosova, a to znaju i tamošnji Srbi.

„Ključno pitanje je vladavina prava u toj oblasti. Dakle, to je problem i za Srbe na severu Kosova, a ne samo za institucije u Prištini koje teže da prošire svoju kontrolu u toj regiji. Tačnije, postavlja se pitanje ko je zadužen za sprovođenje zakona“, naveo je Džozef.

On je ukazao da će to i dalje biti problem za Srbe na severu Kosova i Beograd će ih koristiti kao pione sve dok se ne reši pitanje suvereniteta Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari