DNK ne vodi ka počiniocima 1Foto: Stefana Savić

Iako je zamenik načelnika Nacionalnog kriminalističkog centra Dragan Mijović rekao da zarad istrage neće objavljivati rezultate DNK analize oružja koje je pronađeno u blizini porodične kuće premijera Vučića, par sati kasnije od ministra Nebojše Stefanovića saznajemo da su pronađeni DNK tragovi najmanje tri osobe.

– Nađeni su mešani, parcijalni tragovi, rekao je Stefanović posle sednice skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, naglasivši da su tragovi bili jedni preko drugih i da će ih biti teško uzorkovati i identifikovati. Kako je istakao, tragovi su pronađeni na raketnom bacaču „zolja“, bombama i nekim paketima municije, ali nisu svi tragovi na svim komadima.

– Imamo neka lica za koja sumnjamo da mogu pomoći u rasvetljavanju događaja. Nijedan pravac istrage nismo zapostavili, ne isključujemo nijedan scenario, istakao je Stefanović. Prema njegovoj oceni, veoma je mala verovatnoća da bi neko u taj deo Jajinačke šume doneo oružje da bi ga tu odložio, jer „nije logično ni po jednom parametru“.

Policija je, naveo je Stefanović, uspela da otkrije da je raketi bacač „zolja“ proizveden u jednoj fabrici namenske industrije u Srbiji i da je na kraju dospeo u Doboj, dok su dve od četiri ručne bombe proizvedene u jednoj od vojnih fabrika u bivšoj Jugoslaviji. Ostale dve ručne bombe su dospele u okolinu Sarajeva, odakle su donete u Srbiju, dodao je on.

Oliver Stojković, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu je za Danas rekao da pronalazak parcijalnih i mešanih tragova DNK analize dramatično smanjuje mogućnost identifikacije osoba koje su bile u dodiru sa oružjem.

Prema njegovim rečima, ovakvi tragovi mogu da budu predmet spora tokom sudskog postupka, pošto ostavljaju mogućnost „veoma problematičnog računanja verovatnoća“.

– Mešani trag znači da je na nekom predmetu, u ovom konkretnom slučaju oružju, pronađen biološki materijal više osoba. Mešani trag ne može da se razdvoji na pojedinačne tragove što onemogućava apsolutnu identifikaciju svakog od pojedinaca, ali može da ukaže, sa sigurnošću koja nije apsolutna, na te pojedince. Parcijalni ili delimični trag podrazumeva trag koji je oštećen tokom vremena – objašnjava Stojković.

Za eventualnu identifikaciju, navodi Stojković, neophodno je uporediti DNK uzorak nađen na predmetu sa onim koji se uzme od osumnjičenog. On dodaje da veći broj ustanova poput MUP-a ili BIA imaju baze podataka u kojima su skladišteni DNK tragovi osoba koje su bile osumnjičene ili osuđene u nekim prethodnim krivičnim postupcima. Međutim, tragovi koji su i mešani i delimični mogu biti neadekvatni za poređenje sa bazom podataka, jer bi preveliki broj ljudi „ličio“ na te tragove.

– Pošto se u medijima spominje da je oružje iz Bosne ili Hrvatske, postoje pravni mehanizmi preko kojih naše tužilaštvo može da razmenjuje taj tip podataka sa institucijama tih zemalja – navodi Stojković.

Ministar policije je dan ranije rekao da se pronađeno oružje nalazilo na mestu idealne udaljenosti za napad na kolonu vozila. Direktniji je bio ministar rada Aleksandar Vulin, koji je pronalazak oružja proglasio za pripremu ubistva premijera Vučića. Sam Vučić je naveo da čeka više informacija od Bezbednosno-informativne agencije, ali da mu je „čudno mesto izabrano“ za odlaganje oružja, ostavivši mogućnost da je „u pitanju slučajnost“.

Za Miroslava Hadžića, predsednika UO Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, najveći problem je kontradiktornost izjava koje se puštaju u javnost.

– Jedan dan slušamo da su građani bezbedni, a sutradan da su svi ugroženi. Jedan dan službe su odlične u svom poslu, a onda ne valjaju. Svi slušamo o državnim udarima, atentatima, špijunima… niko sa zdravim razumom to ne može da shvati – navodi Hadžić.

On smatra da ovakve afere često umeju da budu uvertira za kadrovske promene unutar službi bezbednosti.

– Podaci koji se iznose su neproverljivi. Nismo mogli da čujemo ništa ozbiljno dokumentovano. U takvim okolnostima, razni igrači, od kojih su neki i nepoznati javnosti, pokušavaju da pribave sebi resurse, ovlašćenja i pristup moći – kaže Hadžić.

Prema njegovim rečima, kod nas se bezbednosne službe konstantno nadmeću za uticaj, moć i novac.

– Ipak, ključni problem kod regulisanja rada službi nisu same službe, već politički donosioci odluka – smatra Hadžić.

Podsetimo, oružje je u subotu pronađeno u šumi u beogradskom naselju Jajinci u neposrednoj blizini kuće porodice Vučić. Pronađen je raketni bacač M80, četiri ručne bombe, 100 komada oružja municije kalibra 7,62mm, četiri ili pet metaka za automatsko naoružanje i 15 metaka nepoznatog kalibra. Prema rečima ministra Stefanovića, raketni bacač potiče sa hrvatskog ratišta, a dve bombe sa ratišta u BiH. On je dodao da je policija informaciju o oružju dobila od građana koji su naišli na oružje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je komentarišući aferu rekao da je situacija ozbiljna i da zahteva odgovore bezbednosnih službi. On je dodao da je zakazalo dubinsko obezbeđenje premijera. Nešto slično izgovorio je i ministar Stefanović pošto je pozvao pripadnike službi bezbednosti na odgovornost zbog toga što je nastala pretnja po bezbednost premijera i njegove porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari