Do kad će Beograđani da čekaju na novo porodilište? 1Foto: Rodoljub Šabić

Svake godine u Beogradu se rodi oko 19.000 beba. Najveći broj njih u GAK Narodni front, zbog čega su lekari prethodnih godina isticali da je ova ustanova posebno opterećena.

Kako bi se najveći ginekološko-akušerski centar u Srbiji rasteretio još od 2017. godine postoji namera da se izgradi novo porodilište.

Uprkos najavama da bi ono moglo biti gotovo sledeće godine, ovaj veliki projekat i dalje je daleko od početka.

Novo porodilište predviđeno je na Bežanijskoj kosi.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević ranije je najavio da bi njegova izgradnja trebalo da počne do kraja 2020, a da treba da bude završeno do 2023. godine.

Ovi planovi se međutim neće ostvariti. Odgovarajući na pitanje šta se događa sa izgradnjom novog porodilišta Blagojević objašnjava da je ostalo još dosta posla.

– Potrebno je menjati plan detaljne regulacije, uraditi studiju izvodljivosti, očigledno da je potrebno više vremena nego što se prvobitno mislilo. Taj projekat je i dalje u planu da se radi, ali kada, teško mi je da ocenim – kaže Blagojević.

On dodaje da su sredstva obezbeđena iz velikog projekta koji Kancelarija ima sa Razvojnom bankom Saveta Evrope.

Ranije je inače procenjivano da bi izgradnja mogla koštati 15 miliona evra.

Da je novo porodilište Beogradu neophodno, posebno je postalo jasno tokom pandemije kada je Narodni front morao da prihvati pacijentkinje drugih bolnica koje su prešle u kovid sistem.

Iako je 2020. rođeno manje beba, u ovoj ustanovi na svet je došlo skoro 8,000 dece, što je najveći broj do sada.

Statistika Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuje da je 2019. godini, pre pandemije, u ovoj ustanovi rođeno oko 7.000 beba. Nešto manje oko 5.000 dece rodilo se u GAK Višegradska. Na Zvezdari na svet je došlo oko 800 beba, u KBC Zemun oko 600 a u bolnici Dragiša Mišović oko 2.200.

Zbog velikog broja zbrinutih žena, lekari i rukovodioci iz GAK Nardoni front isticali su da je nova zgrada neophodna.

Nekadašnja načelnica porodilišta GAK Narodni front dr Snežana Rakić ranije ove godine kazala je da je ovo porodilište projektovano za 5.500 porođaja godišnje, a da se ovaj broj značajno premašuje.

Ona je istakla da je Beogradu potrebno više manjih porodilišta, kao i da mora da se jasno uredi ko se u kojoj ustanovi porađa te da pacijenti to ne bi trebalo sami da biraju.

– Poenta priče je da država mora da odredi u kom će se ko porodilištu porađati. Fiziološki porođaj treba da ide u sekundarne ustanove, a visoko rizične trudnoće u tercijalne. Došli smo u situaciju da pacijentkinja može da bira gde će da se porodi – kazala je za N1 dr Snežana Rakić.

Da stanje u porodilištima nije kako treba veruju i žene.

Istraživanja o stanju u porodilištima u Srbiji koje je sproveo portal Bebac poslednji put 2019. pokazalo je da mame porodilištima posebno zameraju na uslovima u kojima borave tokom i nakon porođaja.

Prosečna ocena koja je data porodilištima je vrlo dobar 3,61. Pri tome najbolje su ocenjena porodilišta u Beogradu, pa u Vojvodini pa potom u ostatku Srbije.

Poslednje veliko ulaganje u porodilišta u Beogradu bilo je 2019. u Lazarevcu gde je izgrađena nova zgrada i obezbeđena nova oprema.

Tokom 2018. godine u Lazarevcu je rođeno 85 beba, a nakon što je dobijena nova zgrada taj broj je bio 100. Kako su ranije objasnili rukovodioci ove ustanove, u porodilištu u Lazarevcu ne može da se radi carski rez, a ne može ni da se dobije epiduralna anestezija.

Privatni porođaji

Značajan broj porođaja svake godine odigra se i u privatnim ustanovama. Iz godine u godine u godinu broj rođene dece u privatnim porodilištima sve je veći. Tokom 2019. oko 900 beba rođeno je u privatnom porodilištu. Cena porođaja i bolničkog smeštaja je oko 3.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari