Do kraja godine još 6.200.000 evra kroz programe Fonda za nauku 1Foto: PR Fond za nauku RS

Program saradnje srpske nauke sa dijasporom i Program za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije danas su svečano otvoreni na ceremoniji održanoj u novootvorenim prostorijama Fonda za nauku Srbije, saopštio je taj Fond.

Pored predstavnika naučne zajednice, događaj su podržali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da je raspisivanje Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom nova prilika za istraživače u Srbiji i da će omogućiti razvoj saradnje i unapređenje kapaciteta kroz posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore.

On je podsetio da Fond za nauku nezavisno telo koje je nakon što je osnovano u martu ove godine vrlo brzo počelo i da funkcioniše.

„Ono što je važno je da Fond odmah počeo da živi punim plućima. Naučna zajednica je dobila vetar u ledja, jer je dobila i Zakon o nauci i istraživanjima“, rekao je ministar Šarčević.

Naučnici u Srbiji imaju mogućnost da apliciraju sa svojim projektima i u okviru drugog programa, koji ima za cilj podršku razvoju naučnoistraživačkog rada iz oblasti veštačke inteligencije.

„Veštačka inteligencija je oblast koja će u narednim godinama u celom svetu doneti krupne promene u svakodnevnom životu, radu i poslovanju. Iz ovog razloga Vlada Republike Srbije finalizira izradu Strategije za razvoj veštačke inteligencije, a Fond za nauku je raspisao poseban Program za razvoj projekata iz veštačke inteligencije, čiji je ukupan budžet 2.400.000 evra“, istakla je v.d. direktora Fonda za Nauku dr Milica Đurić-Jovičić. Maksimalan budžet za finansiranje jednog Projekta u okviru ovog Programa je 200.000 evra, a projekti traju do dve godine.

Predsednica Vlade Ana Brnabić pohvalila je aktivnost naučne zajednice u Srbiji i istakla važnost postojanja Fonda za nauku.

„Programi koje smo danas otvorili su strateški važni, ako ne i najvažniji za Srbiju. Srbija je među prvih 20 zemalja u svetu, koje su prepoznale šta će sutra odrediti brznu razvoja jedne zemlje. Na Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS), prijavilo se preko 585 naučnih timova, odnosno više od 2.700 mladih istraživača. Ovo je važno, jer dokazuje da mladi ljudi veruju u Srbiju. Povodom toga za PROMIS, pored inicijalno planiranih 6, izdvojamo i dodatnih 3 miliona Evra, jer želimo da damo šansu što većem brouj prijavljenih projekata. Smatram da bi za buduće pametne vladu trebale da postoje tri strateška pravca. Strategija industrijskog razvoja, Strategija pametne specijalizacije i Strategija razvoja veštačke inteligencije, uz istovremeno ulaganje u naučnu infrastrukturu. Uz takve mehanizme imamćemoput kojim će Srbija postati pobednik“, izjavila je premijerka.

Povodom pokretanja Programa saradnje sa srpske nauke sa dijasporom, ona je rekla da je veoma važna i saradnja između naučnika u Srbiji i naših naučnika u dijaspori, s obzirom da otvara put da se vrate u Srbiju i svojim znanjem i iskustvom doprinesu daljem rastu i razvoju naše zemlje.

Podrška naučko istraživačkoj delatnosti

Fond za nauku Republike Srbije je osnovan u martu 2019.godine kao državna organizacija koja pruža podršku naučno istraživačkoj delatnosti. Jedan od najvažnijih ciljeva je obezbeđivanje uslova za kontinuirani rast naučno-istraživačkih i razvojnih aktivnosti u Republici Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju. Programi Fonda će omogućiti i finasiranje osnovnih istraživanja, kao i projekata koji povezuju nauku i privredu. Fond omogućava konkurentno finasiranje nauke kroz podršku projektima zasnovanim na izvrsnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari