Dobrodošlica gostima u Srbiju - "Meku populizma" 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Međunarodna nedelja civilnog društva 2019 otvorena je u ponedeljak u Beogradu jedinstvenim političko-satiričnim nastupom Zorana Kesića uz poruku dobrodošlice u Srbiju – zemlju koja je „Meka populizma“, ali i pozdravne reči ambasadora zemalja Evrope i Amerike kojima se iskazuje podrška jačanju civilnog sektora.

Svečano otvaranje počelo je u Kombank dvorani, obraćanjem za medije Maje Stojanović, izvršne direktorke Građanskih inicijativa, i Lise DŽon, generalne sekretarke CIVICUS-a.

Maja Stojanović istakla je da je ova konferencija važna za ceo region jer se prvi put održava na prostoru Zapadnog Balkana, a da je posebno značajna za našu zemlju jer stanje u društvu u Srbiji danas jeste loše, ali bi bilo mnogo gore da nije rada i zalaganja organizacija civilnog društva.

– Mnoge pozitivne promene, kao što je izgradnja nezavisnih institucija, antikorupcijski zakoni, ne bi bile moguće da nije bilo pritisaka i inicijativa iz građanskog društva. Položaj organizacija civilnog društva je sada znatno lošiji, i čini se da su neke aktivnosti osuđene na propast, prvenstveno zbog sužavanja prostora za demokratiju na globalnom nivou, i sve manje prostora da obični građani iskažu i ostvare svoje potrebe, naglasila je Stojanović.

Lisa DŽon objasnila je da je ova konferencija prilika da svi akteri društva eksplicitno priznaju i jasno prepoznaju koji su to primeri uskraćivanja ljudskih prava i suženja prostora za građansko delovanje.

– To nije nešto što se dešava drugima, tamo negde. To su pojave koje su svuda oko nas i sa kojima se direktno susrećemo – svi vidimo primere kako se ljudima uskraćuje sloboda govora, vidimo kako su novinari i mediji izloženi napadima ako zastupaju različite političke opcije. Mi moramo da priznamo da je ovo kriza u ostvarivanju svih ljudskih prava i da ona utiče na svakog od nas. Ne želimo da naša deca odrastaju bez tih prava i zato moramo jasno da se pobunimo protiv toga, naglasila je DŽon. Ona je istakla i da je glavni cilj i najpoželjniji ishod ove konferencije ako svi učesnici sa nje odu u svoje države sa jasnom svešću šta u tom društvu nije u redu i koji su najefikasniji načini da se bore protiv toga.

U zabavnom delu programa gostima iz celog sveta predstavio se autor satirične emisije „24 minuta“ Zoran Kesić izjavivši da su ljudska prava za Balkan isto što i moda za Pariz jer, kako je kazao, pravimo se da ih razumemo, a samo najbogatiji među nama mogu da ih priušte. Kesić je u svom skeču kazao da je Srbija „Meka populizma“ i da svako ko želi da upozna populizam, diktatorstvo i autoritarizam trebalo bi da dođe u Srbiju. Poznati voditelj ocenio je da ono što se u drugim zemljama zove podeljeno društvo, u Srbiji je postalo normalno stanje.

Oko 1.000 učesnika – predstavnika brojnih nevladinih organizacija, kasnije je animirao Rok kamp za devojčice.

Zvaničnu pozdravnu reč dali su šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, predstavnik kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper, američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge i holandski ambasador u Srbiji Henk van den Dul.

Fabrici: EU će podržavati civilno društvo

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će Unija nastaviti da podržava razvoj civilnog društva jer je ono važan igrač u vršenju pritiska na institucije i u saradnji sa njima. „EU podržava ulogu civilnog društva širom sveta, pa i u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. To je deo naše spoljne politike“, rekao je Fabrici.

Skot: Vi ste heroji

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je da je tokom cele istorije SAD civilno društvo bilo to koje je omogućavalo svaki veliki korak napred, bilo da je reč o ukidanju ropstva, radničkim pravima, pravima potrošača ili obezbeđivanju opšteg prava glasa. „Hvala vam svima na hrabrosti i posvećenosti. Vi ste pravi heroji“, kazao je Skot okupljenim predstavnicima civilnog društva iz različitih delova sveta.

Oricio: Civilno društvo je motor reformi

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da civilno društvo predstavlja „pravi motor reformi“, bilo da je reč o bezbednosti, borbi protiv korupcije, zaštiti manjina ili osnaživanju žena. Oricio je rekao da je jedini način da civilno društvo u potpunosti igra svoju nadzornu i ulogu motora u reformama da to čini zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari