Dodeljena priznanja povodom Dana grada Novog Pazara 1Foto: S. N.

Odbornici novopazarskog gradskog parlamenta, na današnjem svečanom zasedanju, doneli su odluku o dodeli priznanja povodom obeležavanja, 20. aprila, Dana grada.

Povelje grada dodeljene su ministarki poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jeleni Tanasković i kompaniji „Cepter“.

Ministarki Tanasković priznanje, povodom proslave 563. rođendana Novog Pazara, dodeljeno je za projekat korićenja reka Raške, Jošanice i Trnavice, kojim će višegodišnji problem izlivanja biti rešen, a kompaniji „Cepter“ za dugogodišnji društveno koristan rad i iskazanu humanost u ovom gradu.

Plakete grada dobili su slikar Muriz Čoković, za doprinos umetničkom stvaralaštvu, profesor Rizah Gruda, za doprinos afirmaciji kulturno-istorijskog nasleđa, lekar u penziji Predrag Lešević zaslužan za razvoj zdravstva u ovom gradu, bivšem košarkašu Dejanu Tomaševiću, za doprinos afirmaciji grada u zemlji i regionu i vlasniku turističke agencije iz BiH Kemalu Pekariću, koji je dao veliki doprinos promociji Novog Pazara u toj zemlji.

Dobitnicima će priznanja biti uručena, večeras, na svečanoj akademiji.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, na svečanoj sednici lokalne skupštine, naglasio je da je „Dan grada prilika da se sumiraju rezultati, u prethodnih dvanaest meseci, tokom kojih je završen ili započet veliki broj projekata“ u putnoj i komunalnoj infrastrukturi, u zdravstvu, obrazovanju i sportu.

Predstavnici odborničkih grupa su sa skupštinske govornice poručili su da ovaj grad pripada „svima koji u njemu žive bez obzira na veru, naciju ili gde su rođeni“, da je ovo „odvajkada multietnički grad i primer dobrosusedskih i međuljudskih odnosa“ u kojem „u harmoniji vekovima živi više naroda, vera i kultura, simbol je tolerancije i model kako treba da funkcionišu višenacionalne sredine“ i da samo „uz toleranciju, solidarnost i humanost Novi Pazar može da postane posebno mesto za život“.

Dan grada obeležava se brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama od početka ove sedmice i biće završeno večerašnjom svečanom akademijom.

Novi Pazar svoj praznik obeležava 20. aprila, u znak sećanja na taj dana kada je njegove ime prvi put pomenuto u jednom dubrovačkom dokumentu 1461. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari