Dodeljene plakete "borcima za slobodan grad" 1foto: Davor Vuković

Na događaju pod nazivom „Novi Sad mora biti slobodan grad“, večeras su uručene plakete „borcima za slobodan grad“. Plakete su dodeljene filmskom reditelju Želimiru Žilniku, politikologu Radivoju Jovoviću, novinarki u penziji Veri Šoti, ekološkoj aktivistkinji Oliveri Radovanović i novinarkama Kseniji Pavkov i Marini Fratucan.

„Najznačajniji resursi država nastalih od bivše Jugoslavije već su u rukama stranaca, što nije mala stvar. Da bi se došlo u tu situaciju, političkoj eliti je trebao mehanizam kako da sludi narod. I oni su taj mehanizam izmislili. U vreme kada je elita oko Miloševića pljačkala, te elite do danas su dosta toga najgoreg od Miloševićevog sistema zadržale. Narod je uplašen, sluđen i u neverici da se nešto može uraditi“, rekao je reditelj Želimir Žilnik.

On je dodao da se dogodila varnica kada je narod shvatio da mu je ugrožen opstanak , te da ne treba imati iluzije da je Novi Sad nekada bio slobodan, i da je situacija problematična poslednje tri decenije, ocenivši da je u tom gradu bilo dobro to što je na momente sloboda osvajala svoj prostor, ali je bilo i momenata kada je morala da retarira.

Karakaturista Dušan Petričić rekao je da je Žilnik „kao barjaktar Crnog filma u Jugoslaviji dobio nagradu u dosta mračno vreme“, ali i da crnilo poput sivog ima svoje nijanse, te da crnilo Crnog filma blješti u današnjem mraku.

„Naše biografije su dijametralno suprotne. Ne znam šta je trebalo da se desi da se nađemo i postanemo prijatelji, ali to se desilo kada je napravio Crni film koji se trebao prikazati na festivalu kratkometražnog filma u Beogradu, ali je bio zabranjen. On je izašao na binu i rekao da je njegov film zabranjen, ali da će im otpevati njegov sadržaj. I onda je on otpevao svoj film. Bio sam zapanjen i shvatio sam da iza te naše profesije treba da stoji nešto mnogo teže, kao što je dostojanstvo, kao što je moral, odgovornost, želja za istinom. Tim gestom mi je otvorio oči za ceo život me kupio“, naglasio je režiser Goran Marković.

Profesor u penziji Mikloš Biro kaže da je Žilnik „uvek mokri uz vetar i uvek je u kontri sa vlašću i marginalizovan“, kao i da je njegov senzibilitet za patnje ljudi, anomalije društva i senzibilitet da registruje nemar društva prema ljudima koji pate slika njegovog pristupa, što njegovo delo čini večnim.

Ekološki problemi jesu političko pitanje

„Iskreno se nadam da ću doživeti da vidim Novi Sad kao slobodan grad i zato se uzdam u 3. april. Kada se pre dve godine pojavila informacija o uzurpaciji jednog prekrasnog predela na Dunavu, nisam imala dvojbe da li treba odmah da se uključim, ne zato što stanujem u blizini, već zato što u ovim godinama i svega što smo preživeli u poslednje tri decenije, ne osećam nikakav strah jer nemamo šta da izgubimo. Slobodu ćemo osvojiti sami ako budemo dovoljno hrabri. Naš ekološki problem nije Rio Tinto i nije Generalni urbanistički plan, već Aleksandar Vučić“, naglasila je ekološka aktivistkinja Olivera Radovanović.

Ona je podsetila da je prve informacije o „planovima za razaranje Šodroša“ dobila od bivšeg gradonačelnika Novog sada Borislava Novakovića, što je rezultiralo saradnjom političkih stranaka i nevladinog sektora koji se bore protiv, kako je istakla, „ovog užasnog režima“.

„Svi koji kažu da ekološki ustanci i zaštita životne sredine ne treba da imaju veze sa politikom, obmanjuju vas. To je par excellence političko pitanje i sve ozbiljne političke opcije pitanje zaštite životne sredine moraju da imaju u vrhu programa i prioriteta“, zaključila je Radovanovićeva.

„Elitizam i snobizam prevlađuju u akademskim krugovima“

Politikolog Radivoje Jovović, profesor i aktivista osvrnuo se na obrazovni sistem ocenivši da u akademskim krugovima ima „sve više elitizma, snobizma i bon vivanstva i apsolutne nebrige za ljude“, istakavši da tek kada dela prate reči, tada postaju ubojite.

„U učionici u okviru koje podstičem mlade na kritičko razmišljanje, analiziranje uz društveni i građanski aktivizam smatram svojim velikim životnim pozivom“, dodao je Jovović.

Novinarka Marina Fratucan poručila je na skupu da danas biti samo normalan, pošten i objektivan novinar nije hrabrost i da je to nešto što bi svaki čovek trebao sledi.

„Svaki čovek bi trebao to da sledi i time da se bavi, i strašno je što je to danas hrabrost“, dodala je nagrađena novinarka.

„Danas imamo prostakluka i ponižavanja grada“

„Taj neobičan svet, došao u Šanac iz raznih krajeva carstva, uspeo je da sakupi 80.000 forinti i reši svoju sudbinu i za potonje generacije, tada, i čini se, zauvek. Šta je za njih bila sloboda? Rad, uprava, škole i crkve. Tu na rubu jedne carevine, blizu jedne druge, između reke i močvare izgradili su svoj svet, nazvavši ga baštom, vrtom, novom civilizacijom u koju su verovali, tako puni nade i entuzijazma“, naglasila je novinarka Vera Šoti u tekstu pročitanom na svečanosti.

Ona je dodala da danas u Novom Sadu ima „prostakluka i ponižavanja grada“, ali da je jedan pesnik koji je te grehe „razglašavao“, odnosno Đorđe Balašević „proročanski poslednjom pesmom zamolio Boga da mu čuva Novi Sad“.

Događaj je moderirao novinar Igor Mihaljević koji je naglasio da je Novi Sad uspeo da se odrekne samog sebe.

Skup su organizovali Novi Optimizam, Most Solidarnosti i ZTZ Media, a povodom Dana Grada 1. februara.

„Želja nam je da na Dan grada okupimo istaknute Novosađane i Novosađanke iz oblasti kulture, medija, prava, ekologije, kao i građane i građanke, koji su svojim aktivnim delanjem na polju demokratizacije društva, u stalnoj borbi za slobodan Novi Sad“, navodi se u objavi na Fejsbuku.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari