Dodeljene Svetosavske povelje u Smederevu 1

Dobitnik Svetosavske povelje za 2016. godinu je dr Igor Jeremić, specijalista ginekologije i akušerstva, za izuzetne rezultate postignute u dužem vremenskom periodu u oblasti zdravstva.

Laureati Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih su Neda Nikolić, učenica četvrtog razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Smederevu i Mile Đurđević, učenik drugog razreda Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ u tom gradu.

Pomenuta priznanja uručena su večeras u Centru za kulturu Smederevo na svečanoj akademiji organizovanoj povodom 28. Svetosavskih svečanosti.

Dr Igor Jeremić rođen je 1973. godine u Smederevu. Medicinski fakultet završava 1999. godine, a 2002. godine upisuje specijalizaciju iz oblasti ginekologije i akušerstva koju uspešno završava 2006. godine.

U obrazloženju nagrade se kaže da je Jeremić član specijalnog tima doktora u Njujorku koji koriste radiotalasnu tehniku, prvi u svetu uklonio „Siringome“ ispod kapaka i „Kenonove tumore“ radiotalasnom tehnikom, napravio je specijalnu tehniku radiotalasnog uklanjanja teških oblika kondiloma i specijalnu tehniku uklanjanja kondiloma kod HIV pozitivnih pacijenata, koja štiti i pacijenta i lekara.

Tvorac je specijalne tehnike radiotalasnog uklanjanja prekanceroza na grliću materice kod mladih devojaka koje nisu rađale u lokalnoj anesteziji. Najveća fabrika radiotalasnih aparata u Svetu „Elmon“ u Njujorku pravi uređaje za operaciju po nacrtu doktora Jeremića, koji je u svetskim razmerama uradio najviše intervencija u primeni radiotalasne hirurgije u oblasti ginekologije i dermatohirurgije, navodi se pored ostalog u obrazloženju.

Neda Nikolić trenutno usavršava sviranje frule kod maestra Bore Dugića. Iako frulu svira samo četiri godine, učestvovala je na brojnim festivalima, sveukupni je pobednik Sabora frulaša u Sopotu i ponela naziv Prve frule Srbije na najvećem saboru frulaša u Prislonici.

Posebno vredno je osvojeno prvo mesto na najvećem svetskom takmičenju slovenske muzike u Moskvi, gde je zajedno sa saradnicima osvojila prestižnu nagradu Gran pri za sveukupnog pobednika celokupnog takmičenja. Natupala je u Domu sindikata, u Ruskom domu, Narodnom pozorištu, Kolarčevoj zadužbini, Konaku kneginje Ljubice, Palati Srbije, Skupštini Grada Beograda, rezidenciji austrijskog ambasadora, na manifestaciji „Srpski dani“ u Čikagu..

Mile Đurđević je učenik na odseku harmonike. Na takmičenjima klasične harmonike osvojio je prestižne prve nagrade na takmičenjima: Međunarodno internet-takmičenje, Festival „Petar Stojanović“, 58. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Internacionalna manifestacija „Dani harmonike“, Deveti majski susreti mladih harmonikaša, Međunarodni festival harmonike “Mehfest“, kao i internacionalno takmičenje harmonike „Akordeonart“ u Sarajevu 2015. godine.

Prošle godine je pobedio na Republičkom takmičenju muzičkih škola u svojoj kategoriji. Pored toga osvojio je i prvu nagradu u kategoriji kombinovani duo, prvu nagradu na 13. Međunarodnom takmičenju „Zvezdane staze“ u Kragujevcu. Kao učenik prve godine pored uspeha na takmičenjima harmonike ostvario je i odličan uspeh sa prosekom 5.00.

Večeras je besedio prof. dr Boško Suvajdžić, upravnik Katedre za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, predsednik Međunarodnog komiteta slavista, a muzički deo programa činili su nastupi Gradskog ženskog hora „Kir Stefan Srbin“, učenika Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Smederevu (domaćina ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti) i operske pevačice Gabrijele Ubavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari