Dodeljeni ugovori o kupovini 60 stanova izbegličkim porodicama u Beogradu 1Foto: Shutterstock / Michael Dechev

Na Svetski dan izbeglica 60 izbeglih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Beograda, dobile su danas ugovore o kupovini stanova.

Sredstva za kupovinu stanova, obezbeđena su iz Fonda Regionalnog stambenog programa koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, a najveći donator je EU, rečeno je u Skupštini grada Beograda na svečanosti potpisivanja ugovora.

Direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Grada Beograda Dušan Kovačević rekao je da do sada 6.348 porodica zbrinuto, kao i da su donatorska sredstva za ovaj projekat na rapsolaganju do juna 2023. godine.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić podsetio je da je Komesarijat do sada zbrinuo stambeno više od 25.000 raseljeničkih i izbegličkih porodica.

„Samo u Beogradu rešeno je stambeno pitanje za 4.198 porodica. Dodatno smo ekonomski osnažili više od 22.000 porodica da započnu svoj posao. nastavićemo da radimo i zbrinjavamo sve dok onih koji su u upotrebi“, rekao je Cucić.

Kako je istaknuto, Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije i još nekih evrospkih zemalja.

Predstavnica UNHCR-a u Srbiji Stefani Krauze istakla je da u svetu trenutno ima više od 100 miliona izbeglica, kao i da je za sve njih neophodno neko rešenje.

„Za sve njih regionalni program predstavlja jedan doprinos u resenju problema. Jako sam impresionirana strpljenjem koje ste pokazali, drage izbeglice“, rekla je Krauze obraćajući se prisutnim porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari