Dodik teret pre svega srpskom narodu 1

Omer Karabeg: Vučić će se nakon izbora suočiti sa pritiskom EU da uvede sankcije Rusiji. Da li će mu u takvoj situaciji Milorad Dodik predstavljati teret?

Nenad Čanak: Dodik je dosta nesamostalan u donošenju odluka. NJegove odluke zavise od onih koji upravljaju njime. Mislim da će on insistirati da se ne uvedu sankcije Rusiji jer se oslanja na režim Vladimira Putina, pa će doći do određenog zahlađenja između administracije Milorada Dodika i njegove infrastrukture u Srbiji.

Karabeg: Šta podrazumevate pod Dodikovom infrastrukturom u Srbiji?

Čanak: Radi se o tome da je on razvio veoma široku mrežu raznih poslovnih i drugih kontakata. Imate ogromnu količinu raznih infrastrukturalnih projekata, mislim na građevinu i ostale tipove pranja para koje Dodik sprovodi u Srbiji. Sve bi to moglo da bude ugroženo ako Vučić odluči da se suprotstavi Putinu i samim tim zakači i Dodika.

Branislav Borenović: Mislim da je Dodik najveći teret upravo nama u Republici Srpskoj. Za ovih 15 godina, koliko je na vlasti, pokazao se kao čovjek koji vješto koristi krizne situacije, konflikte i tenzije da bi opstao na političkoj sceni. Dodik će koristiti svaku priliku da tokom ovih šest mjeseci, koliko je ostalo do izbora, održava tenzije kako bi se održao na vlasti. Ali bez obzira šta se desilo, odnosi između RS i Srbije uvijek će biti na najvišem mogućem nivou. A što se tiče Dodika, on je kao slon u staklarskoj radnji, razbija sve ispred sebe. On je zaista teret prije svega srpskom narodu i nama u RS. Nakon toliko godina pasivne političke stabilnosti uspio je da nas izbaci u globalnu orbitu i predstavi kao neku vrstu faktora nestabilnosti. Nije nimalo dobro što se međunarodnim krugovima sve više spominje Dodik i stavlja znak jednakosti između njega i Republike Srpske.

Karabeg: Na Zapadu vlada uverenje, pogotovo u EU, da jedino Vučić može disciplinovati Dodika. Mislite da će Zapad vršiti pritisak na Vučića da utiče na Dodika?

Čanak: Ne verujem da će biti nekih direktnih pritisaka. Vučić će sam da se distancira od Dodika zato što više ne može da bude neutralan kad je u pitanju agresija Ruske Federacije na Ukrajinu. Sve te njegove priče kako hoćemo da ostanemo u dobrim odnosima sa Rusijom i da istovremeno nastavimo evropskim putem jako teško prolaze jer se otkrivaju strašni ratni zločini koje ruska vojska čini po Ukrajini. Međunarodno javno mnjenje se sve više okreće protiv Rusije i sada se oštrim pogledom gleda ko je s koje strane. Vučić ne sme da rizikuje da ostane sam sa Rusijom jer će biti udavljen. Ako je Rusija uspela da u političkom smislu udavi Belorusiju – šta tek može da uradi Srbiji. Mislim da to je potpuno jasno. I zato će Vučić morati da se oslobodi svih onih koji su u vezi ili na vezi sa aktualnim režimom u Rusiji. Tu pre svega mislim na Ivicu Dačića i Socijalističku partiju Srbije. Na osnovu toga kakvu će poziciju oni zauzimati u budućoj vlasti tačno ćemo znati kakvu će politiku Vučić voditi u odnosu na Rusiju i EU.

Karabeg: Mislite li da se je Dodik konsultovao sa Vučićem pre nego što je Narodna skupština RS donela odluku o prenošenju ključnih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na RS što je sada veliki problem. Reč je o odbrani, pravosuđu i porezu?

Čanak: Ne verujem da je to uradio na svoju ruku, ali ne mislim da se konsultovao u Beogradu već u Moskvi. Kad pogledate mapu Evrope, vidite da Rusija čini istočni deo Evrope i da na severu ima deo svoje teritorije koji izlazi na Baltik, to je Kalinjingrad. Fali joj uporište na jugu. To je trebalo da bude Crna Gora. Zato je 2016. organizovan pokušaj državnog udara u CG. Onda je bio pokušaj da se uz pomoć SPC i litija napravi nekakva proruska vlada. Plan bi uspeo da CG u međuvremenu nije ušla u NATO. Rusiji sada ostaju Srbija i RS kao šansa za pravljenje nepotopivog ruskog nosača aviona na jugu Evrope. Ta projekcija podrazumeva da Dodik po nagovoru Kremlja krene u dekompoziciju BiH kao države. Ne zato što on ima nameru da pravi neku nezavisnu državu nego zato da bi zbog nervoznih reakcija okruženja mogao da Rusiju pozove u pomoć. To je bio formalni način kojim je Rusija opravdala svoju agresiju na Ukrajinu. U slučaju RS ideja je da se, igrajući na strah od okruženja, Rusija pozove u pomoć, pa da onda napravi bazu u RS čime bi se ostvario geopolitički plan Rusije koja bi nagradila Dodika time što ga niko ne bi proganjao za sve što je opljačkao u proteklom periodu.

Borenović: Što se tiče odluke o prenosu nadležnosti, mislim da je Dodik uradio vrlo rizičnu i opasnu stvar za RS. Mi iz opozicije smo odmah rekli da se radi o pokušaju da se u izbornu godinu uđe sa teškom političkom temom, sa potencijalnim zveckanjem oružjem i sa izazivanjem krize da bi se skrenula pažnja sa ozbiljnih koruptivnih afera i vrlo loše ekonomske situacije. Dodik ne može da se izgovara da mu smeta opozicija jer je on vlast ne samo u RS nego i u BiH. Većina ljudi ne zna da je on formirao Savjet ministara sa Izetbegovićem i Čovićem. S Izetbegovićem, s kojim je kao na ratnoj nozi, Dodik dijeli fotelje i ministarska mjesta… Imam osjećaj da krizu stvaraju tri vladajuće strukture – SDA, SNSD i HDZ, dominantno Izetbegović i Dodik. Dodik je malo glasniji, Izetbegović je malo perfidniji i mirniji, ali u suštini jedan drugog nadopunjuju… Pretjerivanje je praviti poveznice sa dešavanjima u Ukrajini. To je jako opasno i može imati reperkusije na ovdašnje ljude koji su još uvijek pod strašnim emocijama rata koji je bio građanski i koji je donio mnogo stradanja i patnji.

Karabeg: Mislite li da bi Vučić mogao da Dodika pusti niz vodu?

Borenović: Očekujem da narod bude taj koji će na izborima 2. oktobra olovkom pustiti niz vodu Dodika jer je svojim djelovanjem napravio vrlo lošu stvar za ljude koji ovdje žive.

Čanak: Mislim da bi Vučić mogao Dodika pustiti niz vodu jer je potpuno jasno da se više ne može biti neutralan. Kao što sam rekao, na osnovu toga kakva će biti Dačićeva pozicija znaćemo kakav je odnos Srbije sprema Moskvi. Odnos prema Moskvi će u velikoj meri značiti i odnos prema Dodiku. Međutim, može Dodik sutra da ode u političku penziju, ali ako u političku penziju ne ode metod vladavine koji je on inaugurisao u entitetu RS, odnosno u severoistočnom delu BiH, onda nisam veliki optimista u pogledu budućnosti BiH kao države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari