Dodikov savetnik se žalio na Danas Savetu za štampu 1Foto: Bojan Cvejić

Savetnik predsednika Republike Srpske Pero Simić uputio je žalbu Savetu za štampu zbog, kako je naveo, „neprofesionalnog i nekorektnog odnosa dnevnog lista Danas iz Beograda kojim se krši Kodeks novinara Srbije“.

On se žali na to što je naš list odbio da objavi njegov odgovor kolumnistkinji i novinarki Danasa Snežani Čongradin u formi u kojoj je poslao.

Nakon što je kolumna Snežane Čongradin pod naslovom „Halo, Srebrenica“, u kojoj je, kako navodi Simić, „na najprizemniji način napala načelnika Srebrenice Mladena Grujičića jer je u razgovoru sa njom odbio da kaže da se u Srebrenici dogodio genocid nego to kvalifikovao kao veliki zločin“, list Danas je objavio reakciju Simića „Halo, Danas? Halo, Snežana?“.

Čongradin je potom u sledećoj kolumni „Obratila mi se Republika Srpska“ odgovorila Simiću, koji tvrdi Savetu za štampu da taj tekst „vrvi od uvreda na račun Republike Srpske, predsednika Dodika i njega kao autora“.

„Između ostalog nas naziva „produženom rukom genocida“, mene i predsednika Dodika naziva „propagatorima zla i mržnje“, trovačima sopstvenih građana, ljudima, naopakih i bolesnih namera itd…“, navodi se u žalbi Simića Savetu za štampu.

On je našem listu nakon toga uputio novi odgovor-reakciju na ovaj tekst pod naslovom „Drugi talas demonizacije“, koji je Danas odbio da objav jer je u suprotnosti sa Kodeksom novinara. U dogovoru Danasa se navodi da je njegovo reagovanje prepuno ličnog animoziteta prema novinarki i da insinuacije i uvrede koje iznosi nisu primerene za objavljivanje i u suprotnosti je sa Kodeksom novinara, naročito one o bestidnosti i uzimanju parčeta kolača. Simić je zamoljen da sroči drugačije reagovanje, bez pomenutih uvreda, koje ćemo potom rado objaviti.

Između ostalog, Simić u tom odgovoru novinarku Čongradin naziva „podmlatkom starih satanizatora“ u kontekstu tvrdnje da Srebrenica nikada neće postati Holokaust. Savetnik predsednika Republike Srpske Pero Simić uputio je žalbu Savetu za štampu zbog, kako je naveo, „neprofesionalnog i nekorektnog odnosa dnevnog lista Danas iz Beograda kojim se krši Kodeks novinara Srbije“. „Ako se na satanizaciji Srba tako lako stiče strani novac i svjetska slava, zašto i Snežana ne bi dobila svoje parče kolača? „, takođe se navodi u njegovoj reakciji.

Za vikend se oglasio ovim povodom i predsednik RS Milorad Dodik koji je najavio da će tužiti list Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari