Lažna dojava o bombi i protest desničara na festivalu "Mirdita, dobar dan" (FOTO) 1Foto: Vesna Andrić

Organizatori festivala „Mirdita, dobar dan“ dobili su potvrdu od pripadnika policije da je dojava o bombi bila lažna.

Svečano otvaranje festivala „Merdita“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj ulici, prekinuto je večeras, pola sata nakon početka, pošto su organizatori obavestili učesnike i posetioce da je stigla dojava o postavljenoj bombi.

O tome je okupljene obavestila Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, prekinuvši pozdravni govor reditelja Kuštrima Koljićija, čija je predstava „Stiffler“ izvedena na večerašnjem otvaranju festivala.

Objekat je evakuisan za petnaestak minuta, nakon čega su organizatori kazali da je dojava o postavljenoj bombi bila lažna i festival je nastavljen.

Dok je policija pregledala CKZD na uglu Birčaninove i Svetozara Markovića se pojavila grupa građana koji su pevali pesme, između ostalih „Oj Kosvo, Kosovo“ i uzvikivali „Srbija Rusija“, a jedna od njih je nosio zastavu na kojoj je preko mape Kosova i grba Srbije pisalo „Nema predaje“.

U neposrednoj blizini su sve vreme stajali pripadnici policije koji su na njih motrli i nije bilo incidenata.

Više policijskih ekipa bilo je raspoređeno duž Birčaninove i okolnih ulica.

Otvarajući festival, Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava je rekla da, dok se naši političari bave naoružavanjima i jačanjem vojski, mi moramo našim društvima ponuditi da se gledamo u oči i razgovaramo, a ne da se gledamo preko nišana.

– Protiv festivala protestuju pod zlokobnim slovom „Z“, jer njihovo „Dogodine u Prizrenu“ znači da Prizren treba da bude kao Mariupolj danas. Ruska invazija na Ukrajinu i činjenica da se rat ponovo dešava u Evropi ruši sve iluzije da je tako nešto nemoguće, na šta mi već dugo upozoravamo. To nas obavezuje na solidarnost i podršku žrtvama rata u Ukrajini, ali nas takođe obavezuje i podseća da moramo još intenzivnije da radimo na pomirenju i izgradnji mira na Balkanu – poručila je Jelići.

Kuštrim Kolići je kazao da je od 2014. započeto ovo putovanje „kako bismo stvorili nove veze između Kosova i Srbije od ljudi aktivnih u kulturi, medijima i cvilnom društvu, tako što smo razgovarali o temama o kojima se inače nije razgovaralo i promovisali kulturu kao način saradnje i učenja jedni o drugima“.

– Danas u devetom izdanju sa istim ciljem nastavljamo i u istom pravcu, iako politička situacija nije različita od one kada smo započeli, tako da imamo iste izazove – kazao je Kolići, pre nego što je prekinuto njegovo obraćanje zbog dojave o postavljenoj bombi.

U nastavku festivala Sofija Todorović je u ime festivala uručila nagrade za doprinos pomirenju i miru između Srbije i Kosova Marinku Đuriću i Ljušu Krasnićiju, zahvalivši im se što su u vremenu neizvesnosti, pretnji i nespokojstva izabrali da, uprkos bolu koji je njima nanet, budu primer svima nama.

Krasnići je kazao da je ovo prizanje primio u ime svih žrtava.
– Oni koji prete bombama umetnosti, kulturi i žrtvama treba da znaju da od bombi još od 1900. godine niko nije imao koristi, ni tada ni danas – kazao je Krasnići.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari