Dojčinović tužio tabloide 1foto FoNet Medija centar

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović podneo je tužbe protiv prorežimskih tabloida koji su prošle godine vodili kampanju i lažno optuživali KRIK i njega da su povezani sa šefom kriminalne grupe Veljkom Belivukom. U pitanju je, kako navodi Dojčinović za Danasa, više od stotinu tekstova, a tuženi su „Alo“, „Informer“, „Kurir“, „Srpski telegraf“ i „Objektiv“. Oni su danima vodili brutalnu kampanju protiv Dojčinovića lažno ga optužujući da sarađuje sa Belivukom, a „Kurir“ je čak objavio i montiranu fotografiju Dojčinovića i Belivuka, navodi KRIK.

– Tabloide sam tužio zbog kampanje koju su mesecima vodili protiv KRIKI-a i mene optužujući me da sarađujem sa Veljkom Belivukom. Nazivali su nas „mafijaško-koljačkim portalom“, „krikom koljača i lažova“, objavljivali su namontirane slike Belivuka i mene – navodi za Danas urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

On dodaje da se sve to desilo jer je upravo KRIK pisao o vezama koje su Belivuk i njegov klan imali sa vrhom vlasti.

– I onda nas je vlast, da skrene pažnju sa te istine, napala kroz svoje tabloide lažima da mi sarađujemo sa Belivukom. Bila je to jedna od najbrutalnijih medijskih kampanja koje su se vodile u Srbiji poslednjih godina, i osetio sam da je dobro da se tabloidi tuže kako bi sud imao zadnju – ukazuje Dojčinović.

S obzirom da su, kako navodi, tabloidi objavili gomilu laži, naš sagovornik je siguran da će pobediti na sudu.

– Problem je samo to što sudovi dosuđuju neverovatno male nadoknade i ne prepoznaju medijske hajke, te tužbe neće mnogo uticati na tabloide da prestanu sa lažima. Ali ću bar imati presudu u kojoj će pisati da su sve što su objavili o meni laži – navodi Dojčinović. Prema njegovim rečima, tabloidi nisu samo napali njegov ugled, već su mu takvim pisanjima ugrozili i bezbednost, jer su ga svrstali na jednu stranu u aktuelnom kriminalnom ratu.

„U svojim tekstovima lažno su tvrdili da novinari KRIK-a rade o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pa je tako „Informer“ na naslovnim stranama objavljivao da je KRIK „opalio prvi metak u predsednika i državu“, a „Alo“ tekst pod nazivom „Krik koljača i lažova“ povezujući novinare sa brutalnim ubistvima za koja se sumnjiče Belivuk i njegova grupa. Tabloid „Objektiv“ otišao je i korak dalje i direktno označio KRIK kao „mafijaško-koljački portal“, navodi portal KRIK-a.

Kako dodaju, hajka je usledila pošto su novinari KRIK-a, nakon hapšenja Belivuka i njegove grupe, nastavili da insistiraju na onome čime se tužilačka istraga nije bavila – vezama kriminalaca u policiji i državi.

„Prvi put brutalnoj kampanji prethodila je konferencija predsednika Vučića na kojoj je novinarka KRIK-a pitala da li će u istrazi biti ispitan generalni sekretar Vlade Novak Nedić koji je bio blizak grupi. Drugi put napad je usledio pošto je KRIK objavio detalje iz iskaza koji je Belivuk dao u tužilaštvu, a u kom je tvrdio da se sretao sa predsednikom Vučićem i navodno mu činio usluge“, navode iz KRIK-a.

Kako dodaju, ovom opasnom targetiranju novinara pridružili su se i predstavnici vlasti, oni su na skupštinskim sednicama i u televizijskim emisijama, takođe, iznosili laži – da novinari KRIK-a sarađuju sa Belivukovim klanom, ali i da pozivaju na državni udar.

– Kampanje su bile posebno opasne s obzirom na to da je Belivukova ekipa bila ogranak kavačkog klana koji je godinama u sukobu sa suparničkim škaljarskim klanom. U tom kriminalnom ratu ubijeno je više od 60 ljudi, a kriminalci nisu zazirali od napada na članove porodice i advokate – navode u KRIK-u, dodajući da su ove napade osudila novinarska udruženja, ali i međunarodne organizacije, brojne ambasade i predstavnici Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari