"Dok je cvetala marihuana": NIN istražuje uloge rotiranih - ministra policije i šefa BIA u Jovanjici 1Foto: MUP

Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, sa biografijama koje ih nisu preporučivale da vode bilo šta u sektoru bezbednosti, dvojac su sa kormilarom u Predsedništvu Srbije na istom zadatku – da kontrolišu sve istrage koje bi mogle da ugroze vlast.

Dok su Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić menjali najvažnije funkcije u sektoru bezbednosti, na Jovanjici je cvetala marihuana, piše Vuk Cvijić u novom broju nedeljika NIN.

I nije samo ona cvetala, kako navode istražitelji na najvećoj plantaži ove ilegalne biljke u Evropi, već i organizovani kriminal, rat klanova, huliganske grupe, sumnjiva trgovina oružjem, kao i korupcija u svim sferama.

Zauzimajući i dalje te pozicije, kako se Gašić nedavno pohvalio, koje niko pre njega nije imao (ministar unutrašnjih poslova i odbrane, kao i direktor BIA), zaboravljajući Vulina, ovaj dvojac sa kormilarom u Predsedništvu i dalje je na istom zadatku – da kontroliše sve istrage koje bi mogle da ugroze vlast.

Ovako ih je Aleksandar Vučić menjao na najznačajnijim funkcijama u sektoru „sile“. Vulin, koji je od 1. decembra 2022. šef BIA, bio je ministar unutrašnjih poslova od 2020. do 2022 , a ministar odbrane od 2017. do 2020.

Gašić, koji je ministar unutrašnjih poslova u novoj vladi od 2022, bio je ministar odbrane od 2014. do 2016, a od 2017. do 2022. direktor BIA.

Imali su različite biografije, za koje je zajedničko da ih baš ništa nije preporučivalo da vode bilo šta u sektoru bezbednosti.

Vulin je političku karijeru započeo devedesetih na suprotnoj strani od tada velike većine mladih, jer je bio u zloglasnom JUL-u koji je vodila Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića.

Gašić je bio preprodavac kafe koji je nosio nadimak po proizvodu koji je nudio – Bata Santos.

Ono što ih trenutno razlikuje je da se Vulin prvi našao na crnoj listi SAD, kako se navodi, zbog „međunarodnog organizovanog kriminala, ilegalnih poslova sa drogom i zloupotrebe javnih položaja“.

Bliskost režimu u Rusiji, za šta se prvo uhvatila propagandna mašinerija srpske vlasti, samo je uzgred spomenuta.

„Sankcije za Aleksandra Vulina naglašavaju odlučnost Sjedinjenih Američkih Država da pozovu na odgovornost one koji su uključeni u koruptivne poslove koji promovišu vlastite političke programe i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, saopštilo je Ministarstvo finansija, dodajući da „ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regiji“.

Ukratko, razvojni put Vulina, od kada je ponovo došao na vlast 2012, na zajedničkoj listi sa SNS-om, bio je od tetkinog deteta do baštovana u Jovanjici koji se našao na crnoj listi svetske sile.

Osim što je kao ministar rada okopavao na Jovanjici, Vulin se, prema svedočenju inspektora Dušana Mitića, nije kao ministar policije oglašavao o bezbednosnoj proceni o ugroženosti ovog inspektora i njegovog nadređenog Slobodana Milenkovića.

Tekst u celosti čitajte u štampanom izdanju nedeljnika NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari