Inspektor otkrio "prljav veš" vlasti: Ko je Dušan Mitić - čovek koji je tri godine morao da ćuti? 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Kada je šef operative Četvrtog odeljenja beogradskog UKP-a Dušan Mitić prvi put dolazio u sudnicu Specijalnog suda da svedoči u predmetu Jovanjica 1, malo ko je to uopšte i znao.

Kada je nedavno dolazio u istu sudnicu da nastavi svedočenje, jedva da je mogao da prođe do zgrade od ljudi koji su došli da mu pruže podršku.

Ovaj obrt uzrokovan je onim što je rekao u sudnici, razbijajući staro pravilo da se pred sudom ne iznosi “prljav veš”. I nipošto ne govori o ljudima iz vrha vlasti.

– Od početka rada na slučaju Jovanjica smo bili pod pritiskom iz najviših državnih struktura, kazao je Mitić. U narednih nekoliko sati, imena su se samo nizala – Predrag Koluvija, Bratislav Gašić, Mirko Škero, Ivica Kojić, Veselin Milić…

Ostao je pri iskazu koji je dao tužilaštvu, ali ga je proširio i produžio. Govorio je otvoreno o otkrivanju Jovanjice i svemu što je usledilo. Govorio je kao čovek koji je duže od tri godine morao ćutke da prelazi preko optužbi, pretnji, pritisaka i laži.

To što je rekao, iako je broj novinara koji prati Jovanjicu odavno spao na jednocifren, imalo je odjeka u javnosti. Odmah nakon njegovog svedočenja aktivirao se prvooptuženi Predrag Koluvija, što je krunisano višesatnom emisijom u udarnom terminu na televiziji Hepi.

Valjalo je nekako poništiti sve ono što je rekao Mitić, a prvenstveno o porukama koje je video, koje je vlasnik Jovanjice razmenjivao sa Bratislavom Gašićem.

Sam Gašić je govoreći o Mitiću i njegovom načelniku Slobodanu Milenkoviću tvrdio da su mesecima na bolovanju, dodajući da je kadrovska politika ministrova nadležnost. Time je, na ne previše suptilan način, sugerisao da će njih dvojica biti prebačeni iz odeljenja za borbu protiv narkotika. Uzgred, o njihovoj smeni se već godinama govori, a navodno postoji i dalje nepotpisano rešenje o njihovom premeštaju.

Ova silna pažnja nije primorala Mitića da povuče ručnu. U nastavku svedočenja govorio je o tome da je plan bio da se procesuiraju Gašić i Škero, visoki funkcioner BIA, nakon čega su krenuli pritisci na njih.

Pritisci su uključivali poligrafska ispitivanja, medijsko razapinjanje, praćenje od strane BIA, ali i pouzdane informacije da im je ugrožena bezbednost. Kako MUP nije reagovao na ove informacije, Mitić je rekao da sa sobom nosi oružje uvek. Pa i kada sa detetom ide na igralište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari