Cvijić: Posle iskaza Dušana Mitića trebalo bi veštačiti telefon Gašića, što je on iznad zakona 1foto FoNet Božana Pavlica

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić kaže da bi posle iskaza Dušana Mitića, inspektora i šefa operative Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije u slučaju Jovanjica, kada je rekao da mu je prvooptuženi i vlasnik imanja Jovanjica Predrag Koluvija pokazivao, između ostalog, svoju komunikaciju sa tadašnjim šefom BIA, a sadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, trebalo veštačiti telefone svih optuženih do kraja, kao i svih onih koji se spominju u iskazu Mitića.

„Trebalo bi veštačiti telefon ministra policije, što bi on bio iznad zakona“, smatra Cvijić.

Mitić je, između ostalog, u svedočenju rekao da Jovanjica nije afera, već fabrika za proizvodnju skanka.

Takođe je kazao da Bratislav Gašić, tadašnji direktor BIA, traži da se sa Jovanjicom ne izlazi u javnost. Naveo je i da mu je Koluvija pominjao i političare kao i neke kontroverzne osobe iz biznisa, da je, kako bi to i dokazao, otvorio telefon i pokazivao mu konverzacije sa, između ostalih, Bratislavom Gašićem.

„Ja nikad pre nisam video tako neformalno komuniciranje između osobe iz bezbednosnih struktura i čoveka iz kriminogene sredine, kaou porukama između njega i Bratislava Gašića. U tim porukama sam video prisnost i bliskost između njih dvojice, ali i da su komentarisali ljude iz opozicije, koje ja po imenu neću pominjati kako ne bih politizovao ovaj slučaj“, rekao je Mitić i dodao – „znate, Jovanjica nije afera, Jovanjica je najveća fabrika skanka u ovom delu Evrope ako ne i u celoj Evropi“.

Gašić je znao da je Koluvija donator BIA. Meni je to bilo neverovatno saznanje da je donator BIA jedan narko-diler, dodao je Mitić.

Vuk Cvijić u emisiji Newsnight navodi da je čudna odluka da se Koluviji, na čijem imanju je pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi, skine nanogica baš posle svedočenja Mitića.

„Nije uobičajeno za ovakve slučajeve, da svi optuženi budu pušteni da se brane sa slobode“, kazao je Cvijić.

Navodi da očekuje i da svedočenje načelnika Slobodana Milenkovića bude još jače od Mitićevog, „da donese nova svetla i da potvrdi da se do kraja sprovede istraga, koja bi dovela i do uloge državnog vrha u Jovanjici“.

Na pitanje kako tumači skupštinsku polemiku o smeni Gašića, posle dva masovna ubistva početkom maja u Srbiji, Cvijić ističe da „vlast skupštinsku govornicu koristi za najbrutalnije napade, ne samo na opoziciju, već na sve neistomišljenike, skupština je poligon za javni progon“.

Kaže da nije samo pitanje odgovornosti Gašića i sadašnjeg šefa BIA Aleksandra Vulina, zbog čega je njihova smena jedan od zahteva protesta Srbija protiv nasilja koji se iz sedmice u sedmicu održava, već napominje i da su porodice ubijene dece i preživele dece takođe tražile odgovornost za to ko je objavio spisak dece iz osnovne škole Vladislav Ribnikar koju je navodno maloletni K.K. planirao da ubije.

Napominje da smo svi mogli da vidimo na konferenciji za novinare da je načelnik beogradske policije Veselin Milić objavio spisak u prisustvu Gašića.

„Taj Veselin Milić je isti onaj koji je potpisao novu reorganizaciju kojom bi trebalo da se smeni Milenković koji je otkrio Jovanjicu. On je veoma ključan za ovu vlast u poslovima koji izazivaju sumnju. Zato se izbegava i pitanje njegove odgovornosti na ovoj očiglednoj stvari, koja je sramotna i ne može se sakriti“, ocenjuje Vuk Cvijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari