„Jovanjica nije afera, to je fabrika marihuane“: Šta je pred sudom rekao jedan od inspektora koji je pretresao privredno dobro kod Stare Pazove? 1Foto: MUP

Dušan Mitić, šef operative u odeljenju beogradske policije za borbu protiv droga danas je svedočeći u sudskom postupku Jovanjica 1, istakao da nikada u životu nije video količinu marihuane koju je zatekao na ovom privrednom dobru kod Stare Pazove.

– Ovo nije afera, već fabrika za proizvodnju marihuane, rekao je Mitić svedočeći u postupku koji se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu vodi zbog proizvodnje 1,6 tona kanabisa.

On je, kako je javila reporterka N1, svedočio o svojim operativnim saznanjim u slučaju Jovanjica, kao i o tome kako i zbog čega su njegove kolege i on postupali kada je reč o pretresanju imanja.

Takođe, najviše je govorio o pritiscima koje su trpeli on i njegove kolege, kako iz samih službi u kojima rade, ali i spolja, kao i o pokušajima podmićivanja kako načelnika Slobodana Milenkovića, tako i njega.

Kako je naveo, sa najviših pozicija u bezbednosnim službama stizale su poruke da Jovanjica ne sme da izađe u javnost i da je to državni projekat VOA i BIA.

To je, kako je Mitić svedočio, pripadnik VOA rekao Milenkoviću u prvim danima kada je Jovanjica otkrivena.

Naveo je i da kada je Koluvija zaustavljen zbog brze vožnje i vožnje automobila sa blinkerima, on rekao policajcima da je njihov kolega.

Kazao je i da su ga, te 2019. odveli na imanje gde se odvijao pretres, i da im je tada Koluvija pokazivao svoje poruke sa visokim predstavnicima bezbednosnih službi, pre svega sa Aleksandrom Tošićem, koji je drugooptuženi u postupku Jovanjica 2 koji se vodi pred Specijalnim sudom.

Ispričao je da se Tošić pojavio na rampi na ulazu na imanje, i da mu je on, Mitić, kazao da ako želi da uđe na imanje moraće da bude legitimisan, zbog čega se Tošić unevrozio i otišao sa imanja.

Dodao je da je na imanje dolazio i pripadnik MUP Milan Kendija, inače rođak Koluvije. Prema njegovim rečima, i on je pokušao da uđe na imanje ali i njemu je rečeno da će u tom slučaju biti legitimisan, zbog čega je i on otišao sa imanja.

Koluvija je rekao da je imao kontakt sa velikim brojem pripadnika bezbednosnih službi i MUP-a, a pokazivao je i kontakte sa tadašnjim direktorom BIA, a sadašnjim ministrom unutrašnjih poslova, Bratislavom Gašićem.

Naglasio je da je bio vrlo iznenađen kada mu je Koluvija rekao da je jedan od donatora BIA. Prokomentarisao je da mu je neverovatno da donator BIA bude neko ko je diler marihuane.

Istakao je i da na njegove kolege i njega od trenutka kada su policajci upali u Jovanjicu do danas pritisci ne prestaju.

Kazao je i da je bilo pokušaja potkupljivanja njegovih kolega i njega kako bi se prestalo sa iznošenjem novih saznanja o Jovanjici.

Rekao je i da je Milenković dobio poruku od bivše advokatice Koluvije Zore Dobričanin Nikodinović da prihvati smenu koja mu se nudi, da prihvati mesto koordinatora, da treba da je zadovoljan da je živ i da se ne vodi postupak protiv njega.

Takođe, Milenković mu je rekao da mu je prosto neverovatno da su njih dvojica sami u svemu ovome, da neće prihvatiti smenu i da pređe na drugo mesto i da prestane da govori o Jovanjici.

Podsetimo, sudsko veće je u novembru prošle godine na predlog odbrane odlučilo da izuzme ključne dokaze iz postupka, zbog toga što je pretresanje 18. novembra 2019. označeno kao nezakonito, jer nisu bili prisutni vlasnici Jovanjice, kao ni advokatica Koluvije, već samo dva svedoka.

Mitić je govorio o tome da su imali operativna saznanja da može doći do uništavanja dokaza u Jovanjici, i zbog toga je ta njihova akcija bila hitna, i oni su to sproveli u popodnevnim časovima kada Koluvija nije mogao da bude prisutan, tako im je rečeno iz suda, sudija za prethodni postupak je rekao da Koluvija ne može biti prisutan jer se to dešava posle radnog vremena, te su oni ušli sa dva svedoka, i tog dana je pronađeno 660 kg osušenog kanabisa.

Dodao je i da je policija imala operativna saznanja da samo imanje nadleću dronovi, za šta su sumnjali da opserviraju imanje kako bi došlo do uništavanja celokupnog imanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari