"Naša namera je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića": Inspektor Mitić danas svedočio u slučaju "Jovanjica" 1foto Miroslav Dragojević Danas

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje u predmetu „Jovanjica“, a svoj iskaz dao je načelnik operative Četvrtog odeljenja beogradske policije Dušan Mitić.

Mitić je istakao i da je njihova namera bilo hapšenje, tada direktora BIA, a sada ministra policije Bratislava Gašića, kao i da su saznanja o njihovoj umešanosti u „Jovanjicu“ bila „najkvalitetnija“.

„Naša intencija je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića“, rekao je Mitić.

Kako je istakao Mitić, načelnik Četvrtog odeljenja Slobodan Milenković je od tužilaštva tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, a nakon čega su počeli učestali pritisci.

Posle toga se multiplikuju pritisci prema nama, izjavio je Mitić odgovarajući na pitanja tužioca Saše Drecuna i dodao da je o svemu dobijao posredna saznanja preko Milenkovića.

Na pomenutu izjavu je reagovao i Koluvijin advokat Vladimir Đukanović.

„Ovo danas su nova saznanja, tvrdnjom da je Predrag Koluvija trebalo da bude drugooptuženi, ko je onda prvooptuženi? Hvala tužiocu što je pomogao odbrani. Da li vi nama saopštavate da je prvooptuženi trebalo da bude Gašić“, upitao je Đukanović.

U toku pretresa pomenut je u više navrata Mirko Škero, nekadašnji šef beogradskog centra BIA, koji se i dalje nalazi u pomenutoj instituciji, ali ne i na kom mestu.

Ispitivanje svedoka od strane tužioca Saše Drecuna bilo je vrlo dinamično i na momente neobično, a predsednik sudskog veća Zoran Ganić ih je opominjao i zabranjivao pitanja.

Vođena je polemika čije su veće zasluge za procesuiranje „Jovanjice“ – tužilaštva ili policije, kao i da li je bilo pritisaka da vlasnik tog imanja Predrag Koluvija ne bude prvooptuženi.

Obimnost dokaznog materijala koji je priložen u slučaju „Jovanjica“, prokomentarisao je jedan od Koluvijinih advokata Svetozar Bojić.

„Nećete Vi to, Mitiću, moći da izgurate do kraja“, naveo je on.

Mitić je, odgovarajući na pitanja branilaca, rekao da godinama traje pritisak na radnike tog odeljenja i da je u to uključena „državna mašinerija“, uključujući i medije.

„Nisam imao ranije iskustva da državna mašinerija može da ugrozi moju i bezbednost mojih kolega“, naveo je Mitić.

Istakao je da je pritisak u medijima počeo 2020/21. godine, novinskim člancima, u kojima su bila pitanja koja su im postavljana na poligrafu, kao i da ga je testirao brat Ivice Kojića, šefa kabineta Aleksandra Vučića.

Mitić je negirao tvrdnje Koluvije da su ga terali da optuži za sve Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića, dodavši da je to bilo jedno od pitanja na poligrafu u Sektoru unutrašnje kontrole, koje su svi ispitivani prošli.

Kako je ocenio, postupajući tužilac u istrazi ponekad se „ponašao kao branilac“.

Mitić je istakao da je izjava u martu 2020. godine bila davana „u specifičnom ambijentu“, što je pokušao nekoliko puta tokom pretresa sa naglasi, jer je tužiocu u tom momentu „najbitnija tema bila da li je prvooptuženi Predrag Koluvija koristio mobilne telefone ili nije“.

On je dodao da je bio na pretresu terena i da nije mogao da vidi da li je Koluvija nekog zvao ili ne.

Mitić je rekao i da je u kancelariji Koluvije na „Jovanjici“ pronašao ovlašćenje Vojnoobaveštajne agencije po kojem je Koluvija potpukovnik službe.

Kako je dodao, Koluvija je u nekoliko navrata Mitiću tokom ispitivanja rekao da je „vrlo korektan“.

„Dušane Mitiću, vi ste korektni. Vi ste izuzetno korektni“, naveo je svedok.

On je, takođe, prigovorio tužioci što nije štitio policajce kada su pritisci počeli, ali i da je primećivao kod njega kolebanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari