“Dok ne stigne ugalj naša deca neće ići u školu”: Bunt zaječarskih roditelja jer im se deca smrzavaju u učionicama 1Foto: M. S. / Danas

“Dok ne stigne ugalj i radijatori ne budu topli, naša deca neće pohađati nastavu”, poručili su okupljeni roditelji ispred Osnovne škole “Đura Jakšić” u Zaječaru, u kojoj je temperature u učionicama 11 stepeni. Direktor kaže da je uspeo da pronađe odgovarajući ugalj, ali ne zna kada će stići.

Ogorčeni roditelji dece iz OŠ “Đura Jakšić” u Zaječaru, okupili su se danas ispred ulaza kako bi izrazili protest zbog hladnih radijatora od početka drugog polugodišta, odnosno otkako deca imaju skraćene časove zbog hladnoće, jer je u učionicama 11 stepeni.

Dajana Gazibarić Stamenković, predsednica Saveta roditelja u ovoj školi, kaže za Danas da je prvo dogovor bio da se deca ne šalju u školu od ponedeljka, ali će tako biti od petka 3. februara, odnosno od sutra.

“U ponedeljak je održan Savet roditelja gde su nam predočili da škola ima problem sa grejanjem. Ne kažemo da grejanja nema, ali radijatori su mlaki i deci je hladno, pošto je temperatura u učionicama 11 stepeni, kako je direktor saopštio. Zbog toga, od sutra, decu više nećemo slati u školu”, istakla je Dajana.

“Dok ne stigne ugalj naša deca neće ići u školu”: Bunt zaječarskih roditelja jer im se deca smrzavaju u učionicama 2
Foto: M. S. / Danas

Prema njenim rečima, problem sa grejanjem je nastao zbog kvaliteta uglja, jer je kotao u njihovoj školi specifičan.

“Danas je još hladnije, pošto je noćas temperatura išla u minus. Njima je hladno i ne mogu da rade u takvim uslovima. Bojim se da će ugalj stići tek za desetak dana, a šta do tada deca da rade”, upitala je ona.

Dalibor Stoiljković, predsednik Saveta roditelja jednog odeljenja ove škole, ističe za Danas da je najveći problem kvalitet uglja koji su dobili.

“Dok ne stigne ugalj naša deca neće ići u školu”: Bunt zaječarskih roditelja jer im se deca smrzavaju u učionicama 3
Foto: M. S. / Danas

“Ranijih godina mi smo koristili ugalj “soko”, ali ga sada nema. Iz škole nam nisu kazali tačan datum kada će problem biti rešen, pošto još od početka grejne sezone radijatori su mlaki, ali je toplo vreme uticalo na to da učinionice ne budu hladne. Sada je hladnije i deca su počela da se razboljevaju”, objasnio je Stoiljković sa kakvim se problem susreću i dodao da im je u ponedeljak direktor na sastanku kazao “da lokalna samouprava nema sluha za njihove probleme”.

On je kazao i to da zbog niske temperature dve devojčice su dobile upalu jajnika i mokraćnih kanala.

Okupljeni roditelji kažu da se deca slojevito oblače, nose hulahopke, tople jakne, ali da to nije rešenje, pošto ima odeljenja gde je polovina dece bolesno i ne pohađaju nastavu.

“Dok ne stigne ugalj naša deca neće ići u školu”: Bunt zaječarskih roditelja jer im se deca smrzavaju u učionicama 4
Foto: M. S. / Danas

“U jednom odeljenju devet učenika juče nije došlo. Danas – ko zna koliko još. U svakom razredu fali trećina učenika. Takođe, jedna nastavnica pozvala je roditelje da ne podrže ovaj skup danas, već da decu pošalju na nastavu, pošto nastali problem, prema njenim rečima, ne trebaju roditelji da rešavaju”, kazala je Jela Vučenić, majka jednog učenika.

Ona kaže da je deci hladno, ne mogu da pišu, i sede u jaknama, a da im je najhladnije u sali za fizičku kulturu gde moraju da nose šorts i majicu, a temperatura je samo 11 stepeni.

 

“Dok ne stigne ugalj naša deca neće ići u školu”: Bunt zaječarskih roditelja jer im se deca smrzavaju u učionicama 5
Foto: M. S. / Danas

Direktor OŠ “Đura Jakšić” ponovio je pred novinarima tvrdnju da je problem nastao zbog vrste uglja koji ne odgovara kotlu.

“Mi smo dobili ugalj niže kalorijske vrednosti i on ne može da napravi temperaturu koja je potrebna. Prvo nam je iz “Kolubare” stigao ugalj koji je više blato, a zatim su nam pomogli iz Lubnice, ali taj ugalj nema jačinu za naš kotao”, objasnio je direktor zašto je nastao problem.

Ponovio je i to da ove godine nisu radili nabavke, već su direktno dogovarali sa rudnicima, pošto je takva naredba stigla iz lokalne samouprave, da se posrednici “preskoče”.

“Dok ne stigne ugalj naša deca neće ići u školu”: Bunt zaječarskih roditelja jer im se deca smrzavaju u učionicama 6
Foto: M. S. / Danas

“I tako smo mi dobili ugalj koji nije dobar za nas”, kazao je Vojinović.

 

“Dok ne stigne ugalj naša deca neće ići u školu”: Bunt zaječarskih roditelja jer im se deca smrzavaju u učionicama 7
Foto: M. S. / Danas

Vojinović je na kraju okupljenim roditeljima poručio da upravo treba da potpiše ugovor sa Rembasom, ali da ne zna kada će tačno ugalj stići, a roditelji su poručili, “dok radijatori ne budu vrući, deca neće dolaziti u školu”.

Podsećamo, Danas je u utorak pisao, da Osnovna škola “Đura Jakšič” u Zaječaru od početka grejne sezone ima problem sa grejanjem. Zbog toga od ponedeljka časovi su skraćeni na 30 minuta, a direktor škole kazao je tada, da je problem nastao zbog uglja koji nema odgovarajuću jačinu da se zagreje ceo objekat.

Osnovna škola “Đura Jakšić” u Zaječaru ima 465 učenika i radi jednosmenski.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari