Domaćinstva u Bogatiću dobijaju kante za odvojeno sakupljanje reciklažnog otpada 1Foto: Optšina Bogatić

Raspodela plastičnih kanti za sakupljanje reciklažnog otpada, svim domaćinstvima u Bogatiću, deo su projekta koji se realizuje u četiri regiona u Srbiji, a obuhvaćeni su Pančevo, Srem – Mačva, Duboko i Pirot, saopšteno je u ovoj opštini. Program sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Vladom Švedske, a finansira se iz instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske komisije (IPA2017).

Predloženi model primarne separacije odnosi se na zajedničko sakupljane reciklažnog otpada, odovojeno od preostalog komunalnog.

U plavim kantama i kontejnerima sakupljaće se sav “suvi” otpad koji obuhvata različite vrste mateijala pogodnog za reciklažu, kao što su plastika, papir i karton, metal, guma, i drugo.

Kako je objašnjeno, primarna separacija otpada, pristup “od vrata do vrata”, uz korišćenje kanti od 270 litara, planiran je za domaćinstva individualnog tipa, dok je model “lokacije za donošenje” i upotreba kontejenra od 1.1 m3, planiran za urbane gradske zone u okviru kolektivnog stanovanja, stambenih zgrada i komercijalnog sektora.

Istaknuto je da prioritet imaju naselja u kojima već postoji uspostavljen sistem sakupljanja komunalnog otpada, pa će se za sada, projekat realizovati samo na području naseljenog mesta Bogatić.

Obezbeđeno je ukupno 1.849 plastičnih kanti od 240 litara, plave boje, za sakupljanje reciklažnog otpada, devet plavih plastičnih kontejnera; 33 žuta platična kontejnera za sakljupljanje stakla i jedno troosovinsko vozilo za sakupljanje i prevoz reciklažnog otpada sa mehanizmom za presovanje otpada i mogućnošću prihvatanja kanti.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari