Preduzeću „Tigar Inkon“ iz Pirota je na tenderu koji je trajao do 3. avgusta poveren posao rekonstrukcije škole u selu Poljska Ržana kraj Pirota koji finansira američka vlada, saopšteno je na konferenciji za novinare u opštini Pirot.

Radovi na rekonstrukciji ove škole počinju 10. avgusta, trajaće 65 dana, a njihova vrednost je 47.874 evra.

Ugovor o radovima u Nišu potpisali su ovlašćeni predstavnik američke vlade i kapetan američke vojske Džoni Vuds i direktorka „Tigar inkona“ Sonja Kostić, uz prisustvo zamenika predsednika opštine Pirot Branislava Kostića i zamenika predsednika Skupštine opštine Pirot Sretena Savova.

Nacionalna garda iz Ohaja u Americi preko Evropske komande američke vojske, Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade SAD u Beogradu inicirala je rekonstrukciju i dogradnju škole u Poljskoj Ržani.

Prema rečima Sretena Savova, biće izgrađen sanitarni čvor koji škola nije imala, rekonstruisana tavanica i krov, fasada, unutrašnjost škole, zamenjena stolarija i električna mreža.

Direktorka „Tigar Inkona“ Sonja Kostić kaže da je urađen projekat koji se uklapa u postojeću zgradu.

– Posao počinje u ponedeljak, a radove će nadzirati predstavnici opštine. Verujemo da ćemo ispuniti ugovorene obaveze i sve završiti u roku – rekla je Kostićeva.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže da su predstavnici američke vojske od četiri seoske škole izabrali školu u selu Poljska Ržana, a opština Pirot je pomogla oko pripreme i prevoda tenderske dokumentacije.

Zamenik predsednika SO Pirot Sreten Savov je naveo da je prvobitna ideja bila da američki vojnici iz Ohaja sami rade na rekonstrukciji ove škole.

– Od toga se odustalo zbog obimnog posla – kaže Savov, dodajući da je ova donacija američke vlade i vojske deo saradnje Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije.

Savov napominje da su stigle četiri ponude za rekonstrukciju seoskih škola u pirotskoj opštini, i to u Malom i Velikom Suvodolu, Držini i Poljskoj Ržani.

– Delegacija američke vojske i predstavnici Ambasade su dolazili u aprilu, snimili sve ponude, videli kakav je obim radova i izabrali Poljsku Ržanu u kojoj od prvog do četvrtog razreda i pripremnoj predškolskoj nastavi ima oko 80 učenika – kaže Savov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari