Donacija jajnih ćelija 1Foto: Freepik

Donacija jajnih ćelija u određenim slučajevima može biti najpogodniji način za dobijanje potomstva.

Pri samom procesu donacije pacijentkinja uzima donorske jajne ćelije od mlade i zdrave žene koje se potom u laboratoriji spajaju sa spermatozoidima partnera, zatim se tako stvoreni embrioni, putem embrio transfera vraćaju u matericu kako bi se postigla željena trudnoća. S obzirom da plodnost i kapacitet rađanja opada kako godine prolaze, za neke žene ovo i jedini način da postanu mame.

Nakon 35 godine života, šanse da žena ostane u drugom stanju su sve manje, a samim tim manja je i šansa za rađanjem zdravog deteta. Uobičajeno, rezerva jajnih ćelija je iscrpljena u godinama između 35-37. Ali ukoliko se upravo tada susrećete sa željom da dobijete dete, možete računati na mogućnost da postanete mama uz pomoć donacije jajnih ćelija, koja se pokazala kao uspešna u 80% slučajeva i nakon koje su se mnoge žene ostvarile u ulozi majke, bez obzira na godine starosti.

Kada je donacija jajnih ćelija najbolje rešenje?

Postoji veliki niz zdravstvenih problema zbog kojih vam se kao jedino rešenje nameće upravo donacija jajnih ćelija. Samo neki od razloga zbog kojih se većina žena odlučuje na ovaj proces mogu biti sledeći razlozi: ranije nastupanje menopauze, nekoliko neuspešnih pokušaja vantelesne oplodnje, istorija pobačaja, istorija lošeg kvaliteta jajnih ćelija, nasledne bolesti mogu takođe uticati na plodnost i mogu biti razlog zbog kojeg ne možete ostvariti potomstvo, nepostojanje odgovora ili veoma slab odgovor jajnika na stimulaciju, žene starije od 40 godina imaju veoma malu šansu da se ostvare u ulozi majke i nepostojanje jajnika.

VTO sa doniranim jajnim ćelijama

Uz korišćenje programa vantelesne oplodnje sa doniranim jajnim ćelijama postoji velika šansa za uspeh, budući da je uspešnost programa sa sveže doniranim jajnim ćelijama vrlo visoka. Čak i žene starije od 40 godina mogu očekivati uspešnost ovog procesa i to do 80% uspešnosti ukoliko odaberu pravu kliniku. U programima sa doniranim jajnim ćelijama uspešnost je veoma visoka u odnosu na 11% kada se pri programu koriste sopstvene jajne ćelije žena starijih od 40 godina.

Kod ovih programa pacijentkinje mogu odabrati donorke koje smatraju savršenim za njih, u pogledu izgleda, porekla, obrazovanja, interesovanja i vrednosti u zavisnosti od zakonske regulative zemlje čiji se program odabere. Ukrajina ima najliberalniji pristup odabiru donorki i ovaj postupak je moguće obaviti i online, koordinator će vam poslati pristup online bazi koju možete pretraživati. Sve što treba je da postavite tražene kriterijume, poput krvne grupe, boju kose i slično.

U Češkoj, Grčkoj i na Severnom Kipru nalaze se najbolje klinike za donaciju jajnih ćelija gde koordinatori biraju donorke na osnovu vaših fotografija i opisa vašeg izgleda. Na kraju će vam stručnjaci koji se ovim poslom bave dostaviti nekoliko kandidatkinja koji se poklapaju sa vašim izgledom, na vama je da donesete konačnu odluku. Važno je napomenuti da ne postoji pogrešan ili ispravan način za izbor donorke, on zavisi isključivo od vaših osnovnih prioriteta.

Testovi kroz koje prolaze donorke jajnih ćelija

Koji će testove i preglede obaviti svaka donorka jajnih ćelija prvenstveno zavisi od zakonske regulative zemlje u kojoj se nalazi klinika ili banka ćelija. Donorke jajnih ćelija prolaze dve etape pregleda, to su prvi pregledi kada ih bolnice ili banke regrutuju da budu donorke i drugi pre doniranja svog genetskog materijala. U prvim pregledima one prolaze pretragu na viruse, obavljaju se psihološke i fizičke procene i pregledi, popunjavaju upitnike o svojoj genetici, prolaze kroz kompletne ginekološke preglede i testove ne polno prenosive bolesti. A u drugoj etapi ponavljaju se ginekološki testovi i pregledi.

Koordinator za sve programe vantelesne oplodnje – Link4MED

Uz pomoć i potpunu koordinaciju Link4MED možete u potpunosti obaviti proces donacije jajnih ćelija u inostranstvu, u 15 klinika u 10 zemalja sa kojima Link4MED sarađuje. Tokom celog procesa koordinatori programa će biti uz vas i pomoći će vam u svakom koraku pripreme za program kao i realizacije, čak i nakon obavljenog programa u inostranstvu.

Programe vantelesne oplodnje uz donaciju jajnih ćelija partnerske klinike Link4MED u inostranstvu pouzdano realizuju uspešno već 20 godina. Link4MED je svakako mesto na kojem ćete dobiti sve stručne informacije o svim vrstama vantelesne oplodnje i kako ih možete uz njihovu pomoć realizovati.

Kontaktirajte ih i u roku od 2 dana dobićete sve informacije međunarodnih stručnjaka kako i gde sa vašim zdravstvenim stanjem možete postati roditelj, i to potpuno besplatno. U svojoj borbi za ostvarivanjem potomstva izaberite profesionalne i transparentne saveznke, koji će biti tu za vas i olakšati vam svaki korak u ovom teškom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari