Donacije koje život znače: Fondacija Mozzart uručila inkubator bolnici u Prokuplju 1Foto: Promo

Modernizacija neonatalnih odeljenja u bolnicama širom Srbije je od vitalnog značaja za velike borce – prevremeno rođene bebe, a Opšta bolnica u Prokuplju bogatija je za inkubator koji je Fondacija Mozzart donirala u okviru velike akcije podrške zdravstvenom sistemu naše zemlje.

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, prokupačko porodilište izabrano je kao jedno od tri u našoj zemlji kojima će Mozzart pokloniti inkubatore.

Sredstva za nabavku novih aparata za novorođenčad koja su pre vremena došla na svet prikupljena su u okviru akcije „Milion razloga za gol“ tokom svetskog prvenstva u Kataru kada je Mozzart svaki postignuti gol srpske reprezentacije nagradio sa milion dinara.

„Donacija Fondacije Mozzart je od velikog značaja za prokupačko porodilište jer su inkubatori koje imamo stari skoro 30 i 40 godina. Inkubatori imaju veoma značajnu ulogu u adaptaciji i prilagođavanju novorođene dece jer oni omogućavaju bolju negu dece po rođenju, a trenutno u porodilištu je devetoro novorođenčadi iz celog Topličkog okruga, što je nešto manje nego u ovom periodu prošle godine“ rekao je Ivica Mladenović šef Odseka neonatologije u prokupačkoj Opštoj bolnici.

Novi savremeni inkubator, pružiće najkvalitetnije uslove za prevremeno rođene bebe, počev od direktnog protoka kiseonika sa mreže, kao i mnogo boljih uslova za oporavak i ubrzani rast i razvoj.

„Slične humanitarne akcije koje imaju za cilj poboljšanje uslova u našem zdravstvu nastavićemo da sprovodimo jer čvrsto verujemo da je zdravstvo jedan od najvažnijih stubova naše države i društva. Tako da smo pored Prokuplja jedan inkubator već uručili Opštoj bolnici u Paraćinu, dok ćemo jedan donirati Zdravstvenom centru Gnjilane, odnosno jedinom seoskom porodilištu u Evropi koje se nalazi u Pasjanu nadomak Gnjilana“ istakla je Milica Čakajac iz Fondacije Mozzart.

Sanitetsko vozilo, savremeni sistem za transplantaciju kože, EKG aparat, medicinska i računarska oprema, samo su deo vrednih donacija koje je Fondacija Mozzart je od početka godine uputila zdravstvenim ustanovama od severa do juga naše zemlje. U narednom periodu realizovaće se i donacije stolice za stereotaksičnu biopsiju Centru za radiologiju Kliničkog centra u Nišu i ginekološke stolice Onkološkom dispanzeru u Čačku, kao i ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Savski venac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.