Transplantacija jeste smrt sa odloženim dejstvom, ali i novi život

Profesor dr Dušan Šćepanović govori za Danas.rs kako je živeti sa novim srcem već 13 godina,kako unaprediti transplantaciju u Srbiji i zašto treba vratiti donorske kartice

Ostavite komentar


  1. Slažem se u svakom detalju i podržavam Prof.Scepanovica koji svojim misijom spasava mnoge živote !

    1. Da Šćepa nije to što je i bio te, za njega sudbonosne 2006. godine (deo medicinske univerzitetske elite), sada ne bi bio u prilici da živi drugi život. Ovu opasku nikako ne treba shvatiti kao osporavanje transplantacije kao sredstva za spasavanje života.

      1. G. Vojvodjanine iz ravangrada, pišete najobičnije laži i gluposti! kao deo te „Univerzitetske elite“ nisam mogao da nadjem spas u svojoj zemlji već sam morao da prodam kuću i lečenje platim sam, ja, koji sam operisao i spasao hiljade dečjih života! tadašnji vlastodršci u zdravstvu, funkcioneri sekte G17+ MZ Tomica Milosavljević, moj kolega sa godine i direktorka RFZO Svetlana Vukajlović su odbili da mi plate čak i biopsiju srca u Grazu koja bez puta košta samo 330 evra! Čim sam se vratio u BG odmah sam pokrenuo najširu akciju oko zaveštanja organa i obnavljanja transplantacije srca koja je obnovljena tek 7g kasnije! U medjuvremenu sam u LKH Grac kod Prof, Waslera poslao čak 5 naših gradjana od kojih su dvoje (M.S. 23g) i (N.M. 15g) dobili nova srce i nov život, a troje na žalost nisu dočekali organ jer su bili u beznadežnom stanju lutajući po beogradskim klinikama, od kojih je jedan čak bio lekar! Prof. Waslera sam nekoliko puta sa celom ekipom ugostio u svojoj kući, a tada nadležni nisu hteli da čuju za njega, sve do 2013. kada su ga primili MZ Slavica Dj. – D. i Direktor RFZO Moma Babić. tada je i fomiran Tim sa unapredjenje transplantacije organa u Srbiji (TUTOS) na čelu sa mnom i koji je na 112 str napisao sve šta treba da se radi po najnovijim i najboljim iskustvima Eurotransplanta i UNOS (SAD). Znači, nisam bio samoživi tip koji misli samo na sebe i svoju bolest, već sam i u drugom životu učinio sve šta sam mogao…I ovaj današnji program transplantacije u Srbiji se u preko 90% detalja zasniva na onome što smo pokrenuli moj tim i ja, ali nas u nekim ključnim detaljima niko nije hteo da posluša. tako smo i stigli sa 5,8 donora 2013. na 2,3 2019. napravili smo čak i informacioni sistem ERDK (Elektronski registar donora i kandidata), ali ni to nisu hteli da prihvate. Ja sam najbolji promotor transplantacije jer sam je radio kao profesor i Direktor UDK u Tiršovoj, a na žalost osetio i kao pacijent! raspitatje se malo o meni i nemojte da me vredjate! Sramota… .

  2. Srbi su neviđeni tanatofobi, o smrti ne žele da misle nikada i nikako, te otud i ovako bedan odziv za donorstvo. Ja sam potpisao izjavu i dobio karticu (i moja supruga) još 2009. godine i nikada se nisam pokolebao i preispitivao. Donorsku karticu uvek nosim uz vozačku i saobraćajnu, pa ako mi se nešto desi tokom vožnje… slobodno neka se iskoristi sve što može. Meni je posle ionako svejedno, he, he.

Ostavite komentar


Doniraj danas

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.