Dopisnik N1 iz Kragujevca i dalje u "izbeglištvu", njegov slučaj tapka u mestu 1Foto: Z. S. M.

Dopisnik televizije N1 iz Kragujevca Milan Nikić, od sredine marta se nalazi u „izbeglištvu“ jer se ne oseća bezbedno u Kragujevcu, pošto je radeći novinarski posao na terenu bio izložen pretnjama, a stan mu je bio pod nadzorom.

Nikićev pravni zastupnik, advokat Radivoje Kastratović je rekao agenciji Beti da gotovo dve sedmice u policiji i tužilaštvu kojima je prijavljen slučaj, „sve stoji u mestu“.

„Od nadležnih nema odgovora, tužilaštvo niti odbacuje krivičnu prijavu, niti pokreće postupak, niti nastavlja sa izvodjenjem dokaza“, rekao je on.

Podsetio je da je policija ranije saslušala osobe koje se dovode u vezu s tim slučajem i dala „nesuvislo“ obrazloženje.

Kazao je da „predmet sada stoji u mestu, ne postoje rokovi za tužilaštvo da okonča istragu“, ali i da, kako je ukazao, Nikić „ne može celog života da se sklanja“.

Po njegovim rečima, problem je što od podnošenja krivične prijave policija još nije dala procenu bezbednosti koja je tražena.

Advokat je kazao da je njegov utisak da „pritisak dolazi upravo od sistema, a ne od nekih kriminogenih struktura ili bilo čega drugog“.

„To je i razlog zbog čega oni neće da izlaze sa nekim logičnim objašnjenjem i da ne znaju, pošto je slučaj pobudio medijsko interesovanje, da naprave suvisle odgovore, već, kao i obično, biraju da ne rade ništa i da ćute“, kazao je Kastratović.

Dodao je da je istragom utvrdjeno da jedna osoba koja je učestvovala u tom slučaju, „dolazi iz sistema“, odnosno to je osoba koja je bila u civilu na protestu nezadovoljnih radnika Vodovoda sa kojeg je Nikić izveštavao.

Ta osoba je, kako je dodao, pritom prekršila pravila službe, nije se legitimisala i predstavila, pa je, kako smatra, i u tom smislu morao da bude pokrenut postupak.

„Kako je moguće da policajac na službenoj dužnosti dodje i maltretira, viče na novinara, poziva ga na mesto koje ne pokriva kamera, bude prema njemu drzak, da na kažem i nasilan zbog načina komunikacije, a da ni jednog trenutka ne kaže kako se zove, ne pokaže značku i objasni šta hoće?“, kazao je on.

Po njegovim rečima, za osobe koje su nadzirale Nikićev stan je rečeno da su „moleri“ koji su došli da naplate usluge.

„Nije medjutim rečeno, gde su oni to molerisali, da li se zaista bave tim poslom, da li su razgovarali sa licem koje ih je angažovalo, i drugo“, rekao je Kastratović.

Te odgovore, kako je kazao, Nikić je ranije dobio usmeno u policiji, i smatrali su da su time „zatvorili stvar“, te da će, kako je dodao, slučaj da „stoji i ćuti ko zna do kad“.

Kastratović je kazao da je važno da se Nikić vrati svom životu i poslu, jer mu je sada, kako je dodao, pošto ne radi, ugrožena egzistencija, budući da je angažovan po ugovoru.

Nikić je rekao ageniciji Beti da je za gotovo tri sedmice četiri puta menjao mesto boravka, da je kod „jataka“ i da za sve to vreme ne obavlja svoj posao.

„Hoću da pokažem da iza svega stoji država, ne znam da li je BIA ili je policija, da li je (ministar policije Bratislav ) Gašić ili je (direktor BIA Aleksandar) Vulin, ali mene su u dva dana, tri državna službenika sa značkama ometala, zastrašivala i morao sam da se izmestim iz Kragujevca“, kazao je Nikić.

On smatra da mu policija ne garantuje bezbednost i da „ništa ne radi i neće da kaže da se radi o njihovim kolegama“.

Nikić smatra da je izvesno namera „nalogodavaca“ bila da ga zastraše i spreče u obavljaju novinarskog posla.

Nikić je rekao da je veoma opterećen situacijom i povratkom u Kragujevac, jer, kako je ukazao, tamo nije bezbedan pošto ne zna šta može da mu se desi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari