U okviru nedavne Božićne škole sportova organizovane u vreme zimskog raspusta, Udruženje za očuvanje i negovanje starih i umetničkih zanata Grlica u Pirotu organizovalo je Školu tkanja za učenice pirotskih osnovnih škola.

Predsednica Grlice Slavica Ćirić kaže da je na samom početku naišla na jednu neobičnu i pomalo čudnu situaciju.

– Kad su se pojedine devojčice prijavljivale za ovu našu školu njihove drugarice su se smejale, ali kad su videle šta rade posle pet minuta odlučile su i same da se oprobaju za razbojem. Mnoge od tih učenica produžavaju časove i traže da ostanu duže samo da bi što više naučile. I što je najvažnije, brzo uče i to mnogo brže nego odrasli – kaže Slavica.

Baka Snežana Stefanović, stara pirotska ćilimarka, godinama je tkala čuveni pirotski ćilim i tim prelepim ali teškim zanatom „inficirala’’ ćerku Danijelu Tobić, diplomiranog inženjera hortikulture, a ona je tu ljubav prenela na mlađu ćerku Anđelu.

– Obe moje bake bile su tkalje, potom moja majka, a i ja sam dok sam bila mala pomagala baki i mami u tkanju. Pošto sam bila mala nisam imala pravi razboj, većje pređa bila namotana na ćeramudu a umesto tupuce koristila sam viljušku. Moja ćerka Anđela odavno želi da nauči da tka i zato je došla u ovu školu – kaže Danijela.

Njena ćerka Anđela, učenica petog razreda Osnovne škole 8. septembar, ide na ples, pohađa muzičku školu, trenira košarku.

– Za raspust sam izabrala Školu tkanja jer mi se to jako sviđa. Veoma je zanimljivo tkanje na ovom razboju i kad vidite da stvarate nešto lepo i korisno. Naravno, baka pomaže savetima. Baka i mama su došle da se same uvere kako ja to radim – kaže Anđela.

Anđelina baka Snežana Stefanović, nekadašnja je učenica Ćilimarske zadruge Ponišavlje gde je i godinama radila. Iako je penziju stekla u Industriji odeće Prvi maj, godinama je tkala ćilim, a želja joj je da ponovo sedne za razboj.

– Moja majka je imala starinski razboj sličan onom na kome je tkala krpare. Sve sam to ja upijala od nje. Drago mi je što će možda moja unuka sve to nastaviti. Ovaj zanat treba negovati i bila bi prava šteta da se ugasi – kaže Snežana Stefanović..

Penzionerka Tanja Mitić, članica Grlice, na horizontalnom razboju većnekoliko godina tka platno. Uz Slavicu, ona osnovama tkanja uči mlade polaznice Škole.

– Većdve godine obučavamo i starije i mlađe. Prvi put imamo školarce i oduševile su nas pristupom, ozbiljnošću i velikom željom da nauče tkanje.To je dobro jer kad u mladosti nešto uđe u krv i kad se zavoli, to se ne zaboravlja- kaže Tanja.

Ućenica četvrtog razreda OŠ Vuk KaradžićJovana Cenićkaže da je došla u ovu školu da nauči nešto novo i korisno. Na horizontalnom razboju većse naziru šare njenog šala. Dosta je samostalna ali sve to ipak radi pod budnim okom Slavice Ćirići Tanje Mitić.

– Sebi tkam šal i prvi put sam sada sela za razboj. U mojoj porodici niko se ne bavi ovim zanatom, pa sam ja to želela da probam – kaže Jovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari