"Došli smo do opasne situacije": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da sledeću neidentifikovanu letelicu treba srušiti 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, EPA/ROMAN PILIPEY

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Batajnici da bi trebalo srušti nepoznate letelice kada se sledeći put pojave iznad Srbije, a naši sagovornici napominju da za takve postupke postoji jasna procedura.

Momir Stojanović, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije, smatra da bi Vučić trebalo da odgovori na pitanje zašto letelica koja se u subotu pojavila iznad nije identifikovana.

„Vučić bi trebalo da odgovori na pitanje zašto nije identifikovana letelica i šta rade te letelice u rubnom području ka Kosovu i Metohiji koje se svaki dan pojavljuju“, navodi Stojanović.

"Došli smo do opasne situacije": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da sledeću neidentifikovanu letelicu treba srušiti 2
FoNet-Ognjen-Stevanovic

Sreto Malinović, brigadni general avijacije u penziji, kaže da svemu što ulazi u naš vazdušni prostor bez dozvole, a nema nameru da se povinuje naređenjima naših snaga koje štite naše nebo i ukoliko ispoljava neku nameru koja može biti opasna po ljude na zemlji i objekte, naravno da sleduje obaranje.

„Verujem da je predsednik to više izrekao retorički, za takve stvari postoje postupci i oni se uvek primenjuju“, navodi on.

"Došli smo do opasne situacije": Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da sledeću neidentifikovanu letelicu treba srušiti 3
foto medija centar

Aleksandar Radić, vojni analitičar, napominje da predsednik Republike odlučuje da li će se oboriti neka letelica, ali da postoji uređen sistem sa jasno definisanim pravilima postupanja kada se identifikuje letilica u našem zračnom prostoru, kao što se to desilo sada.

„Došli smo do opasne zamisli, da se umesto profesionalnih pravila kojima se vodi u takvim zadacima, sada odlučuje prema političko-medijskim potrebama“, ukazuje Radić.

Mile Delić, potpukovnik u penziji i pilot borbenog aviona, ukazuje da svaku letelicu koja se neovlašteno pojavi iznad kontrolisane-branjene teritorije treba prvenstveno prisiliti na prinudno sletanje na domaćinu-braniocu najpovoljniji aerodrom.

„Ukoliko odbije sletanje domaćin ima pravo da je obori, ali mora da računa sa raznim posledicama. Vučićevo „rušenje“ je njegovo junačenje pred „njegovima“, a i pred ostalim naivcima koje želi da fascinira i pridobije kao nove glasače. On izbornu kampanju nikada ne prekida“, kaže Delić.

https://www.danas.rs/vesti/politika/vucic-kurti-zeli-da-tuzi-srbiju-preko-institucija-saveta-evrope/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, tokom posete vojnom aerodromu u Batajnici, izjavio da bi sledeći put kada se pojavi nepoznata letelica, kao što je bio slučaj u subotu kod Valjeva, trebalo dejstvovati odgovarajućim sredstvima kako bi se oborila i utvrdilo čija je.

Snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Srbije otkrile su juče u 10:39 časova, nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara, zbog čega je podignut dežurni par lovačkih aviona MiG-29.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari