“Dosta nam je nenormalnosti koja je počela da odnosi živote”: Nekoliko hiljada građana Niša na protestu “Srbija protiv nasilja” 1Protest Srbija protiv nasilja u Nišu: Foto Z. Miladinović/Danas

Nekoliko hiljada građana Niša učestvovalo je večeras na protestu „Srbija protiv nasilja“ i u protestnoj šetnji, u organizaciji dela opozicije.

“Pristojna Srbija sada kaže ‘dosta’ i da želi da živi u slobodnoj i bezbednoj zemlji”, rekla je profesorka književnosti Gordana Arsić, koja je pročitala zahteve “pristojne Srbije”, inače identične zahtevima na protestima u ostalim gradovima.

Povod za protestno okupljanje i šetnju su dva masovna ubistva, u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, za koje je osumnjičen učenik sedmog razreda (13) i u mladenovačkim selima Malo Orašje i Dubona, izvršeno od strane osumnjičenog U.B. (21).

U pucnjavi u osnovnoj školi 3. maja ujutru ubijeno je osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja, a ranjeno šestoro učenika i jedna nastavnica.

Nepuna dva dana kasnije u okolini Mladenovca ubijeno je osam osoba, među kojima i jedan policajac, a ranjeno njih 13- oro.

“Ovde se nismo okupili jer nam se protestvuje, šeta ili zviždi. Dosta nam je svega toga. Dosta nam je svega nenormalnog, koje traje predugo i počelo je da odnosi živote. Dosta nam je svega”, rekla je Arsić.

Ona je izgovorila stihove Dositeja Obradovića:”Vostani Serbije/Davno si zaspala/U mraku ležala/Sada se probudi”, nakon čega je usledio aplauz.

Arsić je pročitala da i građani Niša na protestu traže hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahtevaju, takođe, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama za koje tvrde da promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Traže i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno- informativne agencije Aleksandra Vulina.

Zahtevaju hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti razmotrena odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji, kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do takvih događaja nikada više ne bi došlo.

Arsić je ponovila da je rok za ispunjenje zahteva petak 12. maj jer “Srbija više nema vremena za čekanje”.

Ukoliko do tada ne budu ispunjeni, sledećeokupljanje je na mostu Gazela u Beogradu, rekla je ona.

Građani su se okupili na centralnom Trgu kralja Milana, gde se više hiljada Nišlija već okupilo 4. maja, kako bi u tišini zapalilo sveće za žrtve tragičnog nasilja.

Oni su potom krenuli u “mirnu i dostojanstvenu šetnju” kroz centar grada, u “znak pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama”.

Ispred Skupštine grada u Ulici Nikole Pašića opet su pročitani zahtevi “za one koji ih nisu čuli”, a potom su se vratili na centralni trg.

Protest u Nišu su organizovali Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno, Demokratska stranka, Zeleno- levi klub i Pokret slobodnih građana.

Za vreme šetnje saobraćaj su regulisali su saobraćajna policija i redari organizatora okupljanja.

Prema rečima organizatora, okupljanje i protestna šetnja prijavljeni su policiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari