"Dostavio sam 2.501 ružu, porudžbinu primio čak sa Novog Zelanda, i odneo cveće u Austriju": Šta je sve doživeo šabački cvećar za 27 godina rada 1Foto: privatna arhiva / Danas

Radovan Đukanović Rakela, cvećar iz Šapca, poznat je u gradu kraj Save, budući da se njegova porodica, prodajom cveća, bavi duže od tri decenije, a salon u centru grada otvoren je već 27 godina.

Tokom decenija, mnogim damama izmamio je osmeh na lice, zahvaljujući cvetnim aranžmanima, prisustovovao je brojnim emotivnim trenucima a ponekad se dešavalo, da prilikom dostave cveća, bude i suza.

– Evo, baš juče, dan pred 8. mart, odneo sam cveće jednoj majci. Ćerka je napisala emotivnu poruku, tražila je oprošaj i bilo je očigledno da se radi o pomirenju. Kada je žena primila buket, emocije su proradile i suze nisu mogle da se zaustave. Verujte, ni meni nije bilo svejedno, gledam je, plače ona, a plačem i ja – kaže za Danas Đukanović.

Bilo je, kaže, raznih situacija, neke su se ponavljale, neke zaboravile, a u sećanju ostaju samo one koje su po nečemu specifične.

 

"Dostavio sam 2.501 ružu, porudžbinu primio čak sa Novog Zelanda, i odneo cveće u Austriju": Šta je sve doživeo šabački cvećar za 27 godina rada 2

– Desilo se, recimo, da biviši dečko pošalje cveće devojci koja se udaje za drugog, dan pred svadbu. Ostala mi je u sećanju i najveća porudžbina, reč je o 2.501. ruži povodom veridbe. Najudaljenija porudžbina koju sam primio bila je sa Novog Zelanda, a adresa na koju sam najdalje dostavio cveće, nalazila se u Austriji, priseća se Đukanović.

Govor cveća je pri izboru buketa ili cvetnog aranžamana važan, ali su, kaže, prisutne i neke predrasude.

"Dostavio sam 2.501 ružu, porudžbinu primio čak sa Novog Zelanda, i odneo cveće u Austriju": Šta je sve doživeo šabački cvećar za 27 godina rada 3

– Jedna od njih vezana je za žute ruže. Veruje se da ih ne treba poklanjati jer simbolizuju ljubomoru. To je, međutim, samo kod nas, u drugim zemljama žuta ruža predstavlja sreću i osmeh, jer je boje sunca – objašnjava sagovornik Danasa.

Bele ruže se uglavnom kupuju za bidermajere, jer se smatraju čistotom i nevinošću, roze simbolizuje sreću i neretko ih uzimaju mlađe generacije, za punoletstva.

"Dostavio sam 2.501 ružu, porudžbinu primio čak sa Novog Zelanda, i odneo cveće u Austriju": Šta je sve doživeo šabački cvećar za 27 godina rada 4

– Kada su u pitanju zrelije dame, savetujem da izbor cveća bude ljiljan ili gerber. Zato se uglavnom informišem za koju je priliku buket, kako bi mušterije napravile pravi izbor, kaže naš sagovornik.

Iako i među cvećem postoje trendovi, crvena ruža i dalje drži rekord kao najtraženija.

– Crvena ruža je poput crnih cipela ili crne haljine kod žena, ona ide uvek i za svaku priliku i za svadbu i za sahranu. Fenomen je recimo i karanfil. Iako je u jedom periodu izgledalo kao da će potpuno biti potisnut, on je ipak uspeo da opstane. To je cvet koji će uvek biti tu, jer mu je cena povoljna i može biti dobra dopuna. Ruža i karanfil su klasika, kaže Đukanović.

"Dostavio sam 2.501 ružu, porudžbinu primio čak sa Novog Zelanda, i odneo cveće u Austriju": Šta je sve doživeo šabački cvećar za 27 godina rada 5

Ističe da je cveće koje je ranije bilo nedostupno u određenim periodima godine, danas, zavaljujući tehnologiji, na rasplaganju svih 12 meseci.

– Lala se ranije mogla nabaviti samo 15 do 20 dana godišnje, tokom aprila. Zahvaljujući Holanđanima, one su postale kao paradajz, ima ih tokom cele godine, objašnjava Đukanović.

Zanimljivo je da se sa smenom generacija, menjaju i navike ali i kupovna moć građana.

– Tako su se pre par godina najčešće kupovale jedna ili tri ruže, dok se poslednjih godina situacija promenila. Danas se kupuje jedna ili 101 ruža, sredine nema, ona se potpuno izgubila, napominje naš sagovornik.

Od cvećara se, kaže, više ne očekuje da bude samo dekorater, već neko ko će pomoći pri odabiru aranžmana.

– Ljudi koji dolaze u cvećaru, uglavnom mi kažu koliko novca su planirali da izdvoje i kome kupuju, sve ostalo prepuštaju meni. Dakle, važno je znati preporučiti koje cveće je za koju priliku, kako buket ili aranžman treba da izgleda i drugo. Da biste to mogli, protrebno je znanje i poverenje koje se stiče godinama, kaže ovaj iskusni šabački cvećar.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari